Учените разработват ултратънка батерия за умни контактни лещи, която може да се зарежда със сълзи

Супер тънката батерия, която може да захранва интелигентни контактни лещи е с дебелина около 0,2 милиметра. Това я прави достатъчно тънка, за да се побере в контактна леща от 0,5 милиметра. Батерията се захранва от биосъвместим физиологичен разтвор и служи като алтернатива на литиево-йонните, които могат да бъдат изключително запалими.

Да си поплачем

Въпреки че може да се зарежда чрез традиционна жица или химичен метод, тя може също да използва глюкозата в сълзите ви, за да се захранва. Интелигентните контактни лещи ще се нуждаят от безопасни и компактни батерии, което ще бъде от решаващо значение за напредъка в развитието на тези устройства.

Параметри на лещите

Самите контактни лещи са изключително тънки-0,5 mm. Поради това, размерът и гъвкавостта на тези батерии са ключови за предотвратяване дискомфорта на потребителя. Дебелината на батерията е около 0,2 мм. Това е около два пъти повече от дебелината на човешки косъм. Тази нова батерия може да се зарежда с помощта на конвенционален жичен или химичен метод. Батерията е покрита с глюкоза и когато се потопи във физиологичен разтвор, глюкозата реагира с натриевите и хлоридните йони, за да я зареди.

Има обаче още един необичаен начин за захранване на батерията. Сълзният разтвор също съдържа глюкоза. Това означава, че докато носите контактната леща, вашите сълзи също могат да я заредят. Колкото повече плачете, толкова по-заредена ще е тя.

Капацитет

В момента капацитетът и напрежението на батерията са все още много ниски. Използвайки двата метода, батерията може да произведе напрежение само от приблизително 0,3 V – 0,6 V. Стандартното напрежение за една AA батерия е 1.5V.

На този етап методът е недостатъчен за захранване и съхранение на данни или интернет връзка, но екипът работи по усъвършенстване спецификациите на батерията. Въпреки потенциалните перспективи на подобна иновация, разходите трябва да бъдат ниски, като се има предвид капацитетът на батериите. След като навлезе в много сериозна комерсиализация, цената на батерията трябва да бъде само няколко долара.