Наноматериали имитират човешки тъкани с цел лечение на рани

Израелският стартъп Nanomedic Technologies Ltd. е разработил медицинско устройство, което “облича” изгаряния и други рани с наноматериали, които имитират човешки тъкани. Те могат да се отлепят, след като кожата отдолу се възстанови.

Временният и прозрачен слой на кожата, който устройството генерира, може да се прилага, без да докосва обгорената кожа. Така се предотвратяват инфекции. Продуктът, наречен SpinCare, може да бъде управляван от лекари и друг медицински персонал, работещ в болници, клиники или предоставящ домашни грижи.

Прозрачността на слоя позволява на лекарите да наблюдават раната, докато я лекуват, лечението не изисква по-нататъшно “обличане”. Самият процес може да бъде болезнен, твърдят от компанията.

Около

180 000 смъртни случая се случват всяка година в световен мащаб

заради рани от изгаряне, обявява Световната здравна организация (СЗО). В Израел има около 3 300 смъртни случая от изгаряне на рани през 2017 г. 84% от инцидентите се случват в домашна среда, според Министерството на здравеопазването.

Главният изпълнителен директор на Nanomedic Чен Барак заяви в телефонно интервю, че технологията electrospinning, защитена с патенти, е процес, който създава влакна, чиито диаметри се измерват в нанометри – чрез прилагане на силно електрическо поле към нишки от естествени или синтетични полимерни разтвори. Тези влакна, плътно привързани на слоеве, създават наново-влакнеста подложка. Тя имитира кожната тъкан и спомага за защитата на повърхността, върху която лежи, подпомагайки регенерацията на изгубена тъкан, обяснява Барак.

Продуктът се състои от олекотено устройство и ампули за еднократна употреба, съдържащи полимерен разтвор. Разтворените полимери могат да бъдат естествени или синтетични. Те могат да се комбинират с различни добавки в зависимост от естеството на раната и нуждите на пациента: антибактериални кремове, антибиотици, колаген, силиций, хидрогел и канабиноиди.

Основната иновация е “миниатюризираният” размер на устройството, което го прави преносимо и лесно за употреба, каза Барак.

Устройството се държи с две ръце и се активира чрез два бутона. “Пистолетът” е насочен към раната от разстояние от около 20 сантиметра, или осем инча, след което се освобождава ампулата.

Патентованата полимерна субстанция покрива раната, където веднага се превръща в нано-влакнеста бяла превръзка,

която действа като стерилизирана изкуствена кожа.

Устройството „произвежда нано-влакна директно върху раната, без да я докосва“, разяснява Барак. Този метод на обличане на рани намалява болката, както и риска от заразяване.

Цялото лечение може да продължи 30 секунди или минута в зависимост от размера на полето, което трябва да се покрие. Слоят трябва да се нанесе само веднъж на мястото и да остане там, докато новата епидермална тъкан не се повиши. Процес, който може да отнеме от една до три седмици. Когато новата тъкан се регенерира, изкуствената кожа се отлепва естествено и безболезнено.

Междувременно, пациентите могат да вземат душове един до два дни след лечението. При повечето случаи на изгаряне превръзките трябва да бъдат подменяни. Лечението е предназначено за всякакъв вид рани, които се нуждаят от медицинско лечение, включително хирургични и хронични лезии.

Първоначално продуктът е бил разработен за болници, но използването му може да се разшири до извънредни ситуации, ставайки част от линейки или противопожарни комплекти, или дори военни зони.

Устройството е използвано при повече от 100 пациенти в клинични проучвания в Израел в такива големи медицински центрове като Медицински център Шеба, болница Ичилов в Тел Авив и болница Рамбам в Хайфа, както и няколко в Европа.

“Все още не сме пуснали устройството, но

ще се опитаме да го направим през втората половина на 2019 г.”,

съобщава Барак.

Nanomedic Technologies, в която работят около осем души, е дъщерно дружество на Nicast, компания, която се фокусира върху производството на медицински изделия, които използват електрошокови технологии за осигуряване на съдови присадки, превръзки за рани и доставка на лекарства.

„Идеята да влезем в грижата за рани се появи, когато търсехме допълнителни приложения за нашата електропроводима технология“, споделя Барак. Тя има повече от 20 години опит в медицинската индустрия на израелските стартиращи предприятия. И добавя, че след известно проучване компанията е разбрала, че нейната технология може да бъде особено подходяща за лечение на рани.

„В момента набираме пари чрез нашата платформа на OurCrowd (капиталово финансиране)“, издава Барак, но се въздържа да разкрива друга информация. Запитана за конкурентите, тя уточнява, че доколкото й е известно, SpinCare е първото и единствено преносимо устройство от подобен вид на пазара.

Сред другите израелски компании, насочени към подобряване на лечението на изгаряне и хронични рани, е MediWound Ltd, чийто продукт NexoBrid се използва за премахване на парчета мъртва тъкан при възрастни с дълбоки термични рани.