Съвременни възможности за адекватна и точна диагностика

Всяка година пневмония и други инфекции на долните дихателни пътища убиват близо един милион деца – повече от ХИВ и малария взети заедно.

Някои от тези случаи могат да бъдат избегнати, ако всяко дете на земята има достъп до напреднали здравни грижи. За съжаление повече от 95% от хората в развиващия се свят не могат да се възползват от рентгеновата апаратура, която е идеална за диагностика на пневмония.

ИНОВАТИВНИЯТ СТЕТОСКОП

Изследователи от университета “Джон Хопкинс” могат да намерят решение на този проблем: “интелигентен стетоскоп”, който използва изкуствен интелект за самостоятелно установяване на пневмония.

СТАНДАРТНИ МЕТОДИ

Обикновеният стетоскоп е евтин и ценен инструмент за откриване на белодробни нарушения. Стойността му се губи, ако лицето, което го използва, не знае какво да слуша или околният шум маскира звука на дишането на пациента. За най-добри резултати потребителят трябва да е в тиха среда. Причината е, че фоновият шум може лесно да заглуши фините звуци, идващи от белите дробове. Диагностикът трябва да е добре обучен в правилното позициониране върху гръдния кош и в тълкуването на звуците, което граничи с изкуство.

Да се научат да го правят добре изисква време и менторство, а дори експертите могат да се заблудят относно това, което чуват. Ето защо дори водещи лекари предпочитат да допълнят използването на стетоскопа с други техники, като рентгеновите снимки.

НОВО УСТРОЙСТВО

Имайки в предвид тези ограничения, екипът на Джон Хопкинс се зае да преосмисли стетоскопа. Те са проектирали устройство, способно да улавя звука на белите дробове, докато филтрира външния шум. След това те създават приложение, задвижвано от изкуствен интелект. То анализира звука на белите дробове за признаци на пневмония. Според изследователите, приложението е определило с точност до 87% разграничаването на белите дробове на хора с пневмония от здрави пациенти.

Новата медицинска джаджа използва цифрова сензорна технология за улавяне на звука, активна акустика за анулиране на шума и изкуствен интелект. Така ще помогне на здравните работници да направят точна диагностика на заболяването.
Дизайнът на Джон Хопкинс намалява шума чрез подобряване на връзката между тялото на пациента и използването на цифрови техники за контрол на шума. Гарантирано е, че медиците ще получат силен сигнал, а външен микрофон ще събира и изолира околните звуци.

СПАСЯВАНЕ НА ЖИВОТИ

Екипът на Джон Хопкинс в момента изследва прототипите на своя интелигентен стетоскоп в Перу, Бангладеш, Малави и САЩ. Възлагат се големи надежди за бъдещето на крайната версия на устройството. Очаква се то да бъде значително по-евтино от електронните стетоскопи за $500, които в момента са на пазара.

“Даваме възможност за преслушване на място с евтини устройства, с които могат да оперират местните здравни работници. Надяваме се, че нашият реинжинериран обхват ще промени нещата в глобалната здравна криза на детската пневмония”, пишат изследователите. “Разгледани на макро ниво, ние се надяваме да увеличим усилията си, за да можем да спасим стотици хиляди животи”, допълват те. “Но на микроравнище смятаме, че ако един родител вижда детето си да се възстановява поради ранна диагностика, нашата упорита работа ще си струва.”

SONAVI LABS

Докато иноваторите продължават работата си в академичните среди, някои от колегите им основаха стартираща компания, наречена Sonavi Labs, която бързо превърна прототипа в търговски продукт.

Мисията на Sonavi Labs е да разработи съвременни медицински устройства, които ефективно използват белодробни звуци за диагностициране на заболяване. Първите им продукти, цифровите стетоскопи Feelix и FeelixPro, ще стартират през тази година.