Мултимодалните технологии са на път да променят начина, по който се справяме с удостоверяването на личността

Ето какво можем да очакваме в краткосрочен план с навлизането на мултимодалната биометрия:

ИДЕНТИФИЦИРАНЕ

През 1951 г. „Fingerprints Don’t Lie“ стана първият филм, показващ биометрични данни, като основно доказателство за извършено престъпление. От тогава отличителният характер на пръстовите отпечатъци е станал общоприет. Тяхната употреба за идентифициране на хора и за решаване на престъпления се е превърнала в решаваща.

Днес ние се намираме в подобен момент с по-нови форми на биометрия. Разпознаването на лицето, сканирането на ириса, четци на длани и вени, алгоритми за гласова идентификация и други подобни технологии напредват толкова бързо. Изглежда почти неизбежно – те скоро ще играят централна роля в нашето ежедневие.

Въпреки това, за разлика от пръстовите отпечатъци, експертите твърдят, че няма да зависим от нито една биометрична технология, за да отключим вратите на автомобилите, да преминем през порталите за сигурност на летищата или да пресечем международните граници. Защото, колкото и добри да са тези нововъведения, те не са непогрешими. Те правят грешки. По-важното е, че почти всичко е свързано онлайн в наши дни, и това също носи предизвикателства за неприкосновеността на личния живот и сигурността.

„Биометричните данни са вероятностна наука, което означава, че винаги има място за грешки“, посочва Димитриос Павлакис, анализатор на цифровата сигурност в ABI Research. „Но комбинацията от различни биометрични технологии под един екземпляр за удостоверяване, наричана мултимодална биометрия, предлага чудесен начин за повишаване на точността и сигурността.”

Този мултимодален подход, който често съчетава както биометрични, така и физически форми на идентификация, вече се развива в проекти за цифрова идентичност по света. Видяхме го да се появява във финансовите услуги, както се прогнозираше, че 1,9 милиарда банкови клиенти ще използват биометрични данни по някакъв начин до 2020 година.

ТУРИЗЪМ – МОЖЕМ ЛИ ПО-БЪРЗО ДА ДОСТИГНЕМ САМОЛЕТА

CLEAR, програма, прилагана в Съединените щати, използва многобройни биометрични технологии за ускоряване преминаването на законосъобразните пътници през порталите за сигурност. След еднократното записване, компанията свързва пътниците в 35 летища в цялата страна с техните биометрични данни: пръстови отпечатъци, ириси и лица. Това им позволява да заобикалят дългите и често досадни линии.

Според SITA, ИТ и телекомуникационна компания за въздушен транспорт, повече от 60% от световните летища и 40% от авиокомпаниите планират да инвестират в подобни решения за управление на биометрични идентичности през следващите три години.

Delta Air Lines вече поема по този път. През декември миналата година те стартираха първия национален терминал за биометрични данни на международното летище Хартсфийлд-Джаксън Атланта. Пътниците от терминал F могат да въвеждат или сканират паспортни данни в павилиони по време на регистрацията. След като изберат „поглед“, системата улавя изображението на лицето и удостоверява самоличността на пътника, като го сравнява с паспортни или визови снимки. Delta казва, че процесът спестява средно девет минути за качване в самолета.

БЪРЗО ИЗДАВАНЕ НА БИЛЕТИ ЗА ВЛАКОВЕ

Мултимодалните биометрични данни намират място и в гарите по целия свят.

Индийското правителство планира да разположи биометрични павилиони на железопътни спирки и други места, за да насърчи издаването на билети без хартия.

Германските власти проверяват използването на технологията за разпознаване на лица в берлинската станция Südkreuz, а пътниците на китайската високоскоростна железопътна линия използват биометрични данни на жп гара Ухан, за да се качат на влаковете. Междувременно в Обединеното кралство групата за доставка на железопътни линии, която представлява 23-те британски железопътни компании, планира да използва биометрични технологии, включително сканиране на ретината и дактилоскопичните отпечатъци, като част от по-широко усилие за преразглеждане на системата за железопътен транспорт.

ПРОМЯНА НА АВТОМОБИЛНИЯ СВЯТ

В автомобилната индустрия, Hyundai стана първият производител на автомобили, който е вградил биометричен сензор за пръстови отпечатъци, както в дръжките на външните си врати, така и във вътрешното запалване. Четците в SUV 2019 – Санта Фе позволяват на оторизираните шофьори да влизат и да стартират своите автомобили. Системата също така знае точно кой влиза и автоматично настройва позицията на седалката и огледалата към предпочитанията на това лице. Сензорите на джипа ще могат да разпознават нивата на електричество в пръстите на водача, допълнителна защита при откраднати пръстови отпечатъци и след това достъп и вземане на превозно средство.

Говорейки за крадци, правоприлагащите органи могат в крайна сметка да използват биометричните данни – и в полицейските автомобили. Според доклади, Motorola е подала заявка за патент в САЩ, за „мобилна комуникационна система за правоприлагане“. Представлява тест за алкохол, докато седите вътре в автономното полицейско превозно средство. Теоретично заподозреният би могъл дори да получи съдебно изслушване чрез видеозапис, докато е все още в колата.

РАЦИОНАЛИЗИРАНЕ НА ГРАНИЧНИТЕ ПУНКТОВЕ

Усилията за биометрични данни не са ограничени до частния сектор. Всъщност, неотдавнашно проучване на 800 професионалисти в Северна Америка, Европа и Азиатско-тихоокеанския регион откри, че близо 70% от респондентите използват или обмислят използването на биометрични данни. Биометричните решения са много търсени и се използват широко в държавните агенции, според проучването.

Като пример: канадското правителство, заедно с правителството на Холандия и група партньори от индустрията, ръководят амбициозни, многостранни проекти за биометрия, за да се рационализират граничните пунктове. Програмата за цифрова идентичност на пътешественика използва биометрични данни, криптография и разпределена технология (blockchain), за да позволи на пътниците да цифровизират и споделят документи за пътуване с властите преди самото пътуване.

Световният икономически форум, който концептуализира програмата, твърди, че усилията не са предназначени да заменят скрининга, основаващ се на човека, а да го засилят.

„В крайна сметка искаме да тестваме възможността да използваме биометрични данни и цифрова идентичност, за да изчистим хората, които са идентифицирани като по-нисък риск по-бързо“, споделя Лорън Упинк, ръководител на авиационната и туристическата индустрия за Световния икономически форум. “Много процедури за сигурност, които се използват в редица летища, включват скрининг на всички като еднакво подозрителни, поради което получаваме пречки.”

МУЛТИМОДАЛНИ ЦЕНТРОВЕ

Едно предизвикателство, пред което много компании и правителствени агенции могат да се сблъскат, е въвеждането на многобройни биометрични технологии. Те трябва ефективно да ги синхронизират, за да могат технологиите да работят ефективно.

Мариус Котзее, изпълнителен директор на Ideco в Южна Африка, смята, че има отговор. Неговата компания наскоро започна използването на напълно интегрирана, мултимодална система за управление на биометричната идентичност. Това е самостоятелно устройство, което се обвързва с разнообразни възможности за биометрия – включително сканиране на пръстови отпечатъци на дланите, разпознаване на лица, сканиране на ириса, проверка на подписа и гласово разпознаване – и сигурно интегрира тези данни в съществуващи центрове за данни или в бек-енд системи за тълкуване и идентифициране на профили. Такива мултимодални устройства имат важни приложения за пътуване и бизнес.

УПРАВЛЕНИЕ НА ПОВЕРИТЕЛНОСТТА

Всеки път, когато държавни агенции или корпорации започнат да събират, съхраняват и анализират каквито и да било данни за частни лица, възникват проблеми, свързани със защитата на личните данни. Нивото на безпокойство има тенденция да се различава в отделните държави поради степента, в която страната се ангажира с опазването на въпросните данни.

В Европейския съюз, съобразен с неприкосновеността на личния живот, биометричните данни се считат за „специална категория лични данни“. Тя изисква специална правна основа за обработка, съгласно Общия регламент за защита на данните, който влезе в сила миналата година. По същия начин Законът за защита на биометричните данни в Илинойс и Законът за защита в Калифорния от 2018 г. ограничават използването на биометрични данни без съгласие.

„Лошата новина е, че в повечето случаи обществеността не е добре образована по отношение на техните права за неприкосновеност на личния живот, когато става въпрос за биометрични данни“, казва Павлакис от ABI. “Отговорността на заинтересованите страни трябва да бъде ясна. Да се обучават потребителите относно това как могат да бъдат използвани техните лични данни и как да са правилно защитени.”