Изкуственият интелект и роботиката с всеки изминал ден стават неизменна част от нашия живот

Редица индустрии и производства са свързани пряко с тях и работният процес би бил немислим без помощта им.

Вече наблюдаваме и революционализиране на земеделието чрез използването на роботи. Iron Ox прави първите си стъпки в тази област и вече реализира своя продукция на пазара. Мястото е Калифорния, а продуктите са зеленолистни зеленчуци. За да могат желаещите компании да използват роботиката и AI в производствения процес, е необходимо предварително да се докаже, че има пазар за въпросната продукция.

Фирмата стартира през октомври миналата година и предлага три разновидности на зеленолистни зеленчуци. Продуктите се предлагат в Сан Карлос на пазара Bianchini’s в семеен магазин за хранителни стоки, специализиран в местни и биологични продукти.

Iron Ox е една от многото компании, които се опитват да автоматизират селското стопанство, което е твърде интензивно за човека. За целта се използва комбинация от роботизирани съоръжения за събиране, хидропонни вани и самоходни носачи за отглеждане на зеленчуци. Въпреки всичко това,

хората все още са незаменими в много аспекти

на производствения процес. Работниците отглеждат разсад и опаковат растенията, когато са годни за консумация. Роботите само ги обгрижват, докато растат.

И все пак, новините, че компанията е започнала да продава продукцията си, са обещаващи, и това ясно показва предимствата и недостатъците на този вид полуавтоматично земеделие.

Едно от предимствата е, че роботизираните ферми могат да бъдат разположени по-близо до клиентите. Това означава не само по-ниски транспортни разходи, от където и по-добрата цена на продуктите. Също и повишено качество, благодарение на ограниченото въздействие на дългосрочното транспортиране.

На този етап от развитието, мащабът на производството е ограничен. Става дума само за три разновидности на листни зеленчуци и доставка веднъж седмично. Цените на са толкова ниски, колкото се цели, но са конкурентноспособни срещу други био храни. И все пак, ако трябва да се направи сравнение с големите вериги магазини и масовата продукция, съотношението цена-качество е за предпочитане.

Тази ниша предстои да бъде оползотворена, а по-евтината човешка работна ръка взима превес над роботизирането. Iron Ox може и да успява да продава по-прясна (благодарение на краткото транспортиране) и органична продукция, но това го превръща по-скоро в бутиков производител, отколкото масова алтернатива на традиционното отглеждане на зеленчуци.

И все пак, това е само началото на Iron Ox и новата вълна на автоматизирани селскостопански предприятия. И ако пазарът, който се опитват да създадат се разрастне, кой знае какъв плод ще донесе.