steep (Copy)Steep има болезнено дълъг туториъл. Значи, да изкараме първо това от гаража. Това е игра, която ти пуска малко по малко от и без това не особено голямото си разнообразие в рамките на половин-един час. Зависи колко време се оглеждаш по планините де, то е включено в пакета.

За да сравня и да предотвратя надигащите се гласове, Let It Die, която няма нищо общо геймплейно с новата екстремно-спортна игра на Ubisoft, също има дълъг и муден туториъл. Разликата е, че LID разполага с феноменален като богатство кънтент, а Steep, след като ти разкрие базовите механики, общо-взето те оставя с това, което си научил.

Ако съм напълно честен, Steep не е моята игра и никога не съм мислел, че ще стане. Но в края на краищата се настроих да я харесам, заради едни блажени спомени от SSX времето на Playstation 2. Оказа се, че след началния туториъл всъщност динамиката става по-осезателна, играта спира да е държи за ръка като бебока, който смята, че си, и те пуска да скиташ по всеки връх, който ти изглежда зъл.

steep4 (Copy)Ubisoft Annecy са направили поредния open-world продукт на Ubi, с който доказват, че явно французите или имат някакъв фетиш към свободата (и багетата), или много ги е страх да направят история. Ако сложим в същата торба и наближаващия Ghost Recon Wildlands, който отново е open-world, или настоящия Watch Dogs 2, може да си помислим, че това е една компания, която е зарязала останалите си жанрове и франчайзи, за да цикли на едно място.

„Е, ама то и Rockstar правят само GTA серията.“ Да бе, братко, на тях обаче им се получава винаги различно и класно. Но стига солня по Ubi, хората се опитват поне. Към Steep!

Steep е open-world extreme-sports skiing, snowboarding, wingsuiting и paragliding симулатор, май. Имаш много сняг, много планини и много състезания или соло-изпълнения, през които да газите. Всичко е абсолютно нелинейно и може да си прецапваш през планините пешачката, само за да си гледаш пейзажа. Летенето също е позволено, макар и понякога управляването на летящата ти катерица да е дървено като подкарването на Вартбург по български калдъръм.

steep7 (Copy)Разковничето на Steep е в пълната свобода – освен горните начини на движение, можеш с един бутон да се разходиш абсолютно инстантно от точка до точка. Понеже картата не е скайримска, всяко преместване на човечето ти е като телепортация с нула loading screens. Което всъщност ще ти е основният начин да намираш ивенти, защото тичането с героя в снега е толкова реалистично, колкото и в реалността. Тоест едвам креташ все едно си с тежести в краката, така че това го чек-аутваме от играта. Летенето, както казахме, е излязло от училище за дървообработка, а снеготъркалките aka сноубордът и ските са окей.

Последните две ще ги ползваш, ако искаш да намираш нови drop zones (fast travel points). Някои от тях се отключват, само ако си на около 1 км. далечина и ги скаутнеш с бинокъла. Разкриването на нови точки е приятно, както и целият експлорейшън, ако такива неща те гъделичкат на правилните места. Пейзажите са мед за душата, наистина има разтапящо красиви забележителности и в същото време любопитно бедни селца и горички с 15 дръвчета, които малко поставят под въпрос наличието на живот по тия места.

steep3 (Copy)steep6 (Copy)Ако си върл планинокатерач или скиоропускач, може да се повпечатлиш от наличието на важни върхове като Mont Blanc, Matterhorn и Monte Rosa, допрени един до друг. В тези моменти Steep е най-силен – бавни, медитативни разкарвания из планините, разкриване на нови точки и пр. Обаче това не е No man’s sky и по някое време ще поискаш да опиташ малко препятствия, предизвикателства, състезания и да се повъртиш със сноуборда като Shaun White!

Оп, оооп, чакай, чакай, избърза малко. Върни юздите на Ubisoft, че се размечта нещо. Момчетата и момичетата там целенасочено са направили Steep да е спокойна разходка из разни снежни преспи с малко разцъкване на ските, глайдване и персонализиране на геройчето. Steep не е особено завладяваща или ентусиазирана да ти показва нови геймплей елементи и препятствия за преодоляване. От един момент нататък геймплеят се превръща в един циклеж и фрустрации да достигнеш по-трудните drop zones и ивенти. На всичкото отгоре играта започва да се повтаря доста бързо.

steep2 (Copy)steep8 (Copy)Понеже играта е правена по калъп, както повечето Ubi игри напоследък, светът на Steep има чували с дейности за правене, но малко мотивация да ходиш да ги изпълняваш. Известно време ще ти е интересно, успокояващо и приятно, но с малкото реални предизвикателства, няма защо да я пуснеш отново. Трикчетата със ските и сноуборда са окей в началото, даже забавни, макар и да не стигат нивото на SSX. За малко даже ми се вдъхна надеждата, че аре бе, ще хевнем фън с тая игра. Ми не, не и в дългосрочен план. За около час ще си видял повечето, което Steep може да предложи. Персонализацията на човечето е доста приятна и богата, но не предава по никакъв начин ново към геймплея.

Облицовката поддържа някакъв полу-мултиплеър дух, който се покрива от разни други играчи, обикалящи около теб. Понякога даже се споунват върху главата ти, доста е кретенско. За жалост, мултиплеър ивентите са като натрапени, просто за да ги има. Аз не усетих никаква разлика дали ще си слоупя сам или с хора до мен. Да, освен това мултито в по-голямата си част е асинхронно, тоест ще играете срещу постиженията на други играчи, не със самите тях. Има и ко-оп за четирима души, но съжалявам, никой в приятелите ми не се е навил да притежава Steep.

steep5 (Copy)steep9 (Copy)Има още едно нещо, което Steep прави адекватно и в същото време се проваля (поне според моите виждания) – усещането за скорост, триене на дъската върху снега, сблъсък при директна колизия и свобода на движение. Окей де, няколко неща са, елементи, които натрупват атмосфера. Карането на борд и ски е окей, бих казал даже готино, ако не омръзваше след половин час. Блъскането в обекти обаче ще си носи на критика – не може да съм се засилил с много километри („много“ е мерна единица на Филип за скорост) и да подмина челно дърво, без да се направя на каша или поне да излетя. Steep не ми позволява да се забавлявам, когато искам да се лигавя и да си разхвърлям парцаления аватар. Ноуп, гледай си работата, фън, това тук е Ubisoft-ска игра.

Дори сега, докато си спомням за преживяванията ми със Steep, леко ми се доспива, но това е заради две важни причини:

  1. Никога не съм бил фен на екстремните спортове
  2. Ubisoft експериментират постоянно, но все с неподходящи трендове

steep1 (Copy)Мога да говоря повече за мултиплеър частта, персонализацията на героя, създаването на куестове от играча, снимането на трикчетата с нещо като GoPro, но няма смисъл, защото феновете на зимните разхвърляния по планините така или иначе ще си вземат играта. Поне така мисля де, не виждам в гейм каталога да има нещо подобно за алтернатива. Steep, освен това, е окей да се играе на малки дози, примерно по един час максимум. Иначе трябва да ѝ сваля оценката поне с още две стъпенки надолу.

Изненадващо, но това е едно по-приемливите снежни заглавия на французите, макар и понякога да има способността да пръсне повечето хора на две от скука. Поне не е The Division.

Оценка: 6/10

Steep е любезно предоставена от нашите приятели от Pulsar. Може да я закупите от тях на сайта им тук или в някой от магазините им.