gentlemans deal 1За пореден път влизам в смърдящия бар. Без да губя време тръгвам към входа на мазето, пред който стоят две горили в костюми, едва прикриващи патлаците под саката им. Повечето посетители си гледат работата и не ми обръщат внимание, докато прекосявам стаята. Е, освен дебелия шериф, който смуче евтина бира на бара и се подсмихва. И той е в схемата. Слизам по стълбите и се озовавам в позната мрачна стая с една единствена лампа в средата. Купчината пари, металните куфарчета, биячите, димът от пури и идиотските шапки са толкова клиширани, че човек би си помислил, че се занимаваме с нещо нелегално…

Gentleman’s Deal е една от новите игри на руския издател GaGa Games, чиято неочаквано яка Steel Arena: Friday Night Robot Fight ни изненада с изкъртващи схватки между роботи в петък вечер. И докато Стоманената арена грабва окото с неприлично дългото си заглавие и интересната тема, Gentleman’s Deal не прави такова впечатление. Кутията на играта не блести с най-добрата илюстрация и се хващам на бас, че към края на тази статия ще сте ми благодарни, че ви насочвам вниманието към нея. В играта влизате в ролята на партньор в съвсем легален бизнес, печалбата от който разпределяте редовно с останалите участници. И тъй като няма нищо съмнително в произхода на парите ви, а просто обичате гнусни дупки, го правите на тайно място, далеч от очите на хората, които сте измами… зарадвали! Трудното тепърва предстои обаче – подялбата на парите зависи само и единствено от това колко сте красноречиви и дали ще успеете да се разберете с “бизнес” партньорите си. Ако се опитате да ги прецакате, може да ви пратят да си поотпочинете в затвора.

Gentleman’s Deal е социална игра, в която умението ви да убеждавате останалите е най-полезното ви оръжие. Получавате готино, макар и странно стоящо на масата параванче, а останалите компоненти се изчерпват с две шепи жетони и едно тесте с карти. Схемата… така де, играта е следната – участниците се редуват да бъдат активен играч (dealer), който тегли карта с оборота от съмнителните ви дейности. Неговата задача е да разпредели тази сума така, че едновременно да накара останалите да го подкрепят, но и да запази част от нея за себе си – все пак целта на играта е да имате най-много пари накрая.

Едно от интересните неща в Gentleman’s Deal е, че в нея участват всички, независимо чий ход е в момента. Активният играч тегли картата с оборота, но тъй като не е задължен да казва на останалите каква е сумата (между 12 и 16 мръсни долара), от умението му да лъже зависи дали ще получи подкрепата на останалите. Освен сумата за разпределяне, на картите има и символи на трима от шестимата съучастници, които също следва да бъдат разпределени между мафиотит… честните и почтени партньори. Играчът, който е на ход може да предлага на останалите всичко, което има на картата (пари + съучастници), но с ясното съзнание, че от гласовете им зависи дали “сделката” ще се приеме.

Gentleman's Deal на масата.
Gentleman’s Deal на масата.

Малките червени жетони с пистолети, от които получавате по три в началото на Gentleman’s Deal се ползват при гласуване. След като “шефът” за хода е направил финалната си оферта, всички останали гласуват едновременно с палец нагоре, за да приемат сделката, или с палец надолу, ако тя не ги устройва (обикновено ако не ги подкупите достатъчно). Можете да подсилите вота си с жетон, като направите от ръката си пистолет в съответната посока, който ви дава още два гласа – ставате доста по-убедителни, когато извадите пистолет! Трябва и да ползвате жетоните с пистолети внимателно обаче, тъй като получавате само три за цялата игра. Ако офертата се приеме, всеки получава обещаното му, като раздавачът взима само каквото остане – ако си е изиграл картите правилно, може да спечели много. Ако хората около масата не ви гласуват доверие, отивате в затвора и не участвате в следващото гласуване, а сделката се проваля и никой не взима нищо.

Базовата концепция на Gentleman’s Deal е елементарна, но едно интересно и нужно усложнение представляват гореспоменатите съучастници. В далаверата, в която сте се забъркали са и шест влиятелни личности с различни тематични професии, като шериф, сенатор и журналист например (естествено всичките корумпирани). Всеки от тях е част от сделката и активният играч може да ги предлага на хората около масата, но може да се пробва и да ги задържи за себе си. Съучастниците предоставят интересни и доста силни умения, които, ако използвате правилно, могат да ви донесат много активи. Мой любим е сенаторът, който подсилва жетоните за гласуване с четири, вместо с два гласа, в резултат на което става мощно средство за изнудване при бъдещи оферти (“ако ме прецакаш, ще гласувам с -5 и отиваш в затвора”).

Съучастниците ви дават готини умения.
Съучастниците ви дават готини умения.