Джобен формат кутия.
Джобен формат кутия.

Руските игри… руските коли, питиета и всичко останало. Към всичко руско подхождам с по-различна нагласа. Не, не ме разбирайте погрешно, идеята ми е съвсем друга. Руснаците правят нещата по друг начин, свой си начин. Всичко, което е създадено от тях действа по собствени си правила и е различно. Такава е и ситуацията с Golden Sails (или Гильдии Лаара, както е оригиналното заглавие на играта). В тази толкова малка кутия са събрани механики, каквито не бях срещал досега (а може би просто опитът ми е беден). В това отношение играта изпъква – да, много игри са различни, но във всяка има нещо, с което да прилича на другите. В тази не е така, както скоро ще се убедите.

Експертите ми са много по-добри от експертите ти!
Експертите ми са много по-добри от експертите ти!

Вече споменах, но кутията на Golden Sails наистина е малка. Реално можеше да бъде и още по-малка, но дали заради книжката с правила или от други съображения, размерът си е този. Ще ви пасне в джоба/раницата/сака/дамската чанта. Вътре открих два вида карти, тефтер и…това е. Всичките компоненти на играта се свеждат до два размера карти – експерти и блага, както и тефтера за смятане на точки. Не си мислете, обаче, че нещата са прости – 70% от книжката с правилата всъщност са обяснения и референции. Пригответе се да бъде неизменен спътник в игрите ви.

Скъпоценности от далечни страни.
Скъпоценности от далечни страни.

Целта ви в Golden Sails е да съберете най-много точки след края на играта. До тук свършват приликите, които ще откриете с други игри. А тя никак не е дълга – независимо дали играете двама, трима или четирима, продължителността е 12 рунда. За тези 12 рунда трябва да сте събрали достатъчно разнообразни блага, за да се върнете с най-голяма печалба у дома. Разбира се, ще трябва да предвидите и набезите на другите играчи, които гледат не само в своя трюм…

Колко малко карти, а колко място заемат...
Колко малко карти, а колко място заемат…

Благата са 48 квадратни карти, като те са универсални. На всяка карта има всичко. Можете да гледате на тях като пазарни щандове. Тази идея е адски добра, защото се пести място, карти и разходи, но не за сметка на качеството – артът е достатъчно добър. Всеки рунд първият играч отваря от тестето толкова блага, колкото са играчите. Тук в игра влизат експертите. В началото на играта всеки получава петима експерти, по един за всяко едно от благата. Експертите са начинът за специализиране на картите с благата.  Започвайки от първият играч и редувайки се по посока на часовниковата стрелка, слагате по един експерт на карта, като

Благата са "специализирани" вече.
Благата са „специализирани“ вече.

по този начин определяте какъв е основният артикул на нея. Ако в началото на рунда сте започнали с четири общи карти, то след намесата на експертите може да имате една с оръжия, две с подправки и една с магически свитъци. В обратен ред на поставянето на експертите започва взимането на картите. След като приберете карта с блага пред себе си, изхвърляте експерта, прикачен към нея, вместо да го приберете в ръката си.

Изборът ви за специализиране на карти намалява всеки ход и ще трябва да поразмърдате мозъците си, за да съберете нужните ви блага. Последният играч, който трябва да вземе карта от масата има избор – ако не му харесва експертът, прикачен към тази карта, може да го вземе в ръката си и да го смени с друг, променяйки по този начин вида на картата – още един раздвижващ играта елемент.

Картата за първи играч.
Картата за първи играч.

На края на всеки рунд картата за първи играч се дава на следващия вляво. Ако дотук сте следили внимателно, може би се питате как се играе 12 рунда с 5 експерта? Не се притеснявайте, в края на 4 и 8 рунд всеки получава изиграните си експерти обратно в ръката. След като приключите играта, започва най-любимото занимание на всички – математиката! Уви, няма как да се избяга от злобните ѝ дълги пръсти. Както споменах в началото, благата се смятат по различен начин и в определен ред. Първо започвате с магическите свитъци, тъй като те освен точки, доста често дават бонуси към другите ви карти и сега е моментът да ги разпределите.

Как ще точкувате животните в играта зависи от изтеглената карта.
Как ще точкувате животните в играта зависи от изтеглената карта.

В Golden Sails са предоставени 5 карти за сведение, които ви показват как се смятат точките за подправките и животните. Страната с подправките е една и съща на всички карти, но за животните не е така. Преди да започнете игра теглите произволно една такава карта, която ви показва как ще ги точкувате тази игра и раздавате останалите на играчите, за да си гледат подправките. Дотук, ако не сте успели да объркате нищо, преминавате към смятането на скъпоценните камъни. Дано сте внимавали в часовете по математика, тъй като е време да се занимаете с малко степени. Кристалите са номерирани от 1 до 8 и трябва да съберете колко се може повече поредни, като последователността се върти. 8-1-2 е напълно нормална и работеща терца в Golden Sails. Повдигате на втора степен броя последователни карти с камъни и получавате точките си от тях.

Готови ли сте за агресивни преговори?
Готови ли сте за агресивни преговори?

За капак са оставени оръжията и сега е моментът да поразбъркате точките. Всяко оръжие (стига да имате само 1 от него) ви позволява да крадете точки от играчите вляво и дясно от вас. Като казвам крадете, буквално крадете – вие си пишете бонус точки, а те си махат. Разбира, се същото важи и в обратна посока, ако и те имат оръжия. С това голямото математическо събиране приключва и сте готови за ново плаване, ако имате сили.

Golden Sails се оказа доста противоречива игра според мен. Много интересни взаимодействия между механиките, но и много математика. Хареса ми колко варианти има за случайност в играта, предвид, че общите ѝ компоненти са по-малко от сто. На стратезите със сигурност би била приятна, защото предлага повече възможности от някои тактически военни игри. Нивото на забавление също не е лошо, особено след 1-2 сесии, когато всички вече са наясно как работи играта. В същото време математиката на края на играта може да ви дотегне, особено ако само един човек смята всичко. Няма да пропусна и да спомена тестето, което също като в Avenue и Unusual Suspects е краен ресурс и на сайта на производителя отново няма вариант да си изтеглите ново!

Трюмът ми е пълен в края на играта, но дали това е достатъчно?
Трюмът ми е пълен в края на играта, но дали това е достатъчно?

golden sails gradeДАЛИ ЩЕ МИ ХАРЕСА?

GameBox-House-game-review-iconСемейни играчи – Едва ли

Играта не е особено тежка като правила, но математиката ще дойде в повече на всички.


GameBox-Social-game-review-iconСоциални играчи – Не

Нямате някаква реална причина да комуникирате с другите играчи. Нито пък ще постигнете нещо, ако го направите.


GameBox-strategy-game-review-iconСтратегически играчи – Може би

Добре замислената стратегия може и да ви донесе победата, но ще трябва да разчитате и на късмета си, а и на другите да не ви прецакат.


GameBox-casual-game-review-iconCasual играчи – Едва ли

Ако вие правите всичкото смятане в играта, а другите събират безцелно карти, то може и да успеете да задържите за 7-8 рунда вниманието на не толкова активните играчи.


GameBox-hardcore-game-review-iconHardcore играчи – Не

Golden Sails няма да ви държи на ръба, нито ще ви накара да мислите кой знае колко. Определено не е hardcore заглавие.