metro 2033 1 (Copy)Всичко, което ще прочетете и видите в следващите редове подлежи на промяна – дизайнът на играта не е финален!

Едва ли има нужда да ви казвам какво стои зад името Metro 2033. Световноизвестната книга изведе в центъра на поп културата идеята за края на света и това, което идва след него по един уникален и въздействащ начин. Последвалите видео игри само затвърдиха популярността на името и беше въпрос на време да се появи настолен вариант.

О, вече има такава? Не, не говоря за голямата настолна игра с името Metro 2033, а за новото картово заглавие на Hobby World. Не сте го чували? Няма и как, защото играта на този етап може да бъде намерена само на руски, но съвсем скоро ще бъде достъпна и на английски. А с това превю можете да прецените дали Metro 2033: Breakthrough е вашата игра.

Metro 2033: Breakthrough е игра с карти за двама до петима играчи, в която последните поемат ролята на култови метростанции от книгите на Глуховски. Ако не сте чели последните, то следва да отбележа, че (е крайно време да го направите) действието в тях се развива в едно от най-големите бомбоубежища в света – московското метро.

metro 2033 2 (Copy)
В кутията ще намерите предимно карти.

То е последния пристан на много хора при избухналата ядрена война, която е взела в жертва не само Русия, но и цялата планета. Metro 2033: Breakthrough изглежда много темачино с интересните си илюстрации и преработените снимки на истински метростанции, но всъщност е абстрактна и елегантна игра с интересен поглед над събирането на колекции и управлението на ръка от карти.

Целта на играта е събирането на точки, които едновременно са влияние и нещо като работници… по-скоро изобразяват популацията на вашата метростанция. В началото започвате с пет от тях, а победата се постига при десет, което може да изглежда лесно, но всъщност не е. По време на ходовете си играчите могат да откриват нови метростанции, да трупат ресурси и дори да търсят помощта на познати лица под формата на карти с герои.

Това правите чрез ръка от карти, като всяка карта изисква определен брой работници, за да бъде придобита. Интересното е, че хората от вашата станция си почиват и могат да бъдат ползвани отново само след като изхвърлите карта от ръката си, което значи, че през повечето време трябва да правите интересни избори измежду картите, които теглите от тестето или открития Пазар.

metro 2033 7 (Copy)
ВДНХ срещу Четвъртия райх.

Всъщност Metro 2033: Breakthrough е една от най-странните и интересни игри със събиране на колекции, които съм играл. Това е така, защото в нея не събирате карти от определен цвят или вид, а имате два типа ресурси, с които можете да изпълнявате различните задачи на станциите. Самите типове се разделят на подвидове, като по този начин играта разполага с разнообразие от ресурси, които служат за няколко неща едновременно.

Картите с метростанции са може би най-важните в Metro 2033: Breakthrough. Откриването на втора или дори трета станция в началото на играта е решаващо, защото именно от тях получавате задачи, които от своя страна ви носят точки. Самите задачи включват събиране на определен тип ресурси, в което се изразява и елементът на колекциониране в играта.

Задачите в Metro 2033: Breakthrough биват три вида – военни, мирни и смесени. От типа задача зависят ресурсите, с които можете да я изпълните. Военните ресурси включват партони, автомати и други средства за нанасяне на болка, а мирните най-често биват храна и припаси, нужни на хората в метрото. Важно е да се отбележи, че вашата начална станция също има задача, което значи, че дори да нямате допълнителни станции, можете да правите нещо с ресурсите си.

metro 2033 3 (Copy)
Играта включва пет култови организации от книгите на Глуховски.

Щом изпълните задачата на дадена станция (включително началната), тя ви носи една точка, както и бонус към един тип ресурс, който можете да играете безплатно. Много елегантно е решен въпросът с бонусите от станциите – макар да дава доста голяма облага, всяка изпълнена станция „заключва“ по една от точките ви, което значи, че имате по-малко работници. По този начин е избегната възможността някой от играчите да натрупа много станции с големи бонуси и да играе почти всички ресурси безплатно.

Което означава, че изборът дали да запазите дадена станция след като изпълните задачата ѝ може да се окаже от решаващо значение за бързия ви прогрес по-натам в играта – представете си, че изхвърлите картата, която ви дава да играете безплатни гъби, след което започнете да теглите само гъби (на хората като мен, скарани с късмета се случва доста често).

metro 2033 10 (Copy)
Станциите – най-важните локации в метрото.