tile chess 1 (Copy)Преди известно време направих ревю на един от най-популярните варианти на шахмата – Knightmare Chess. Създателите ѝ Steve Jackson Games явно са фенове на пресъздаването на класическата игра, защото по-рано през годината пуснаха на пазара новото издание на Tile Chessоще един вариант, в който дизайнерите са още по-смели и премахват игралното табло!

Знам, че само при вида на тези варианти, големите фенове на шахмата ги побиват тръпки, но от друга страна за нас, обиковените настолни играчи, те са интересен начин да се включим в една игра, която не е много разпространена в нашите среди. ни макар и доста по хаотичен и забавен.

За да бъде хаосът пълен, Tile Chess въвежда и още една голяма разлика с оригиналната игра, а именно повечето играчи. До четирима могат да се включат в тази интересна смесица от шахмат, игра на преговори и контрол на територия. Все пак Tile Chess изисква базови знания за класическата игра, така че няма да покривам шахматните правила.

tile chess 3 (Copy)Първото нещо, което ще забележите при отваряне на кутията на играта е липсата на таблото. Освен това фигурите са под формата на плочки, като по този начин е много по-лесно сами да си изградите полето, в което ще играете. Първата стъпка на Tile Chess включва именно поставянето на фигурите, като то съществено се различава от оригиналната игра.

Създаването на поле е най-сложното действие в Tile Chess, защото изисква следването на няколко правила и първите няколко пъти без съмнение ще го объркате. Особено ако играете с повече от двама. То не само изисква да следвате правилата, но и да внимавате много, защото може да се окаже, че сте загубили играта още на ниво подготовка.

За това моят съвет е да не приемате първите си игри насериозно, защото може много бързо да се разочаровате от играта. Самото изграждане на табло представлява редуване между играчите да поставят по една фигура на масата, като всяка следваща трябва да е свързана с някоя от вече сложените, а царят се поставя последен.

tile chess 4 (Copy)Тъй като повечето фигури използват стандартните си движения от шахмата е добре да слагате по-силните си фигури накрая. Освен това е добра идея да държите плочките от вашия цвят заедно, защото изолирани, те ще станат лесна мишена за останалите играчи. Премахването на таблото обаче е нещо добро за тези от вас, които желаят да създават собствени стратегии – Tile Chess позволява нестандартното използване на много от фигурите.

С други думи потенциалът на всички фигури от шаха се разкрива изцяло в Tile Chess, защото премахването на границите на таблото ги прави още по-опасни. В този вариант пешките са по-важни и служат за много повече от щитове на останалите ви фигури. Тъй като тук те могат да се движат ортогонално на всички посоки и да превземат диагонално, те могат да полсужат за много интересни стратегии и ви препоръчвам да не ги пренебрегвате.

Понеже основното правило на Tile Chess ви забранявава да отделяте фигурите си от останалите, играта се превръща в доста по-стратегическо занимание, отколкото изглежда през първите няколко сесии. Хубавото е, че веднъж схванете ли логиката на движение, тя става много по-лесна и бърза дори от оригиналния шах.

tile chess 5 (Copy)Което не означава обаче, че е много по-хаотична и в нея опитните играчи печелят доста повече от новаците. Тъй като липсва ограничението на таблото, в Tile Chess е възможно да бъдете нападнати от много страни, а вашите фигури могат да послужат на противниците ви ако не са позиционирани правилно.

Което ме навежда на мисълта за най-интересното правило в Tile Chess. В началото ще го мразите, но впоследствие може да ви спечели много игри, защото изисква доста стратегия и малко късмет. В играта можете да хващате фигури в капан, било то като ги обграждате, или ако не е възможно да бъдат поместени, тъй като това ще ги отдели от останалите. Макар да е много полезна, трябва да внимавате да не вкарате собствените си фигури в капан с тази тактика.

Възможността да играете Tile Chess с повече от двама играчи е другата интересна страна на заглавието на Steve Jackson Games. Включването на още до двама придава доста повече късмет и хаотичност в нея, но от друга страна я прави много по-лека и забавна. Участниците дори са насърчавани да правят съюзи и да действат заедно, което отваря доста нови възможности.

Около този вариант обаче има няколко странности и първото такова правило е обявяването на шах. Няма да се впускам в подробности, а само ще кажа, че с повече играчи това става малко неинтуитивно и ако не знаете правилата наизуст и не сте много наблюдателни, то може да развали играта или да ви накара да върнете определени ходове, ако сгрешите.

Освен това предполагам е излишно, но следва да кажа, че с повече от двама традиционният за шаха баланс изчезва мигновено. Тъй като в Tile Chess играчът, който вземе цар получава останалите фигури на победения участник, това събитие обикновено води до края на играта. Понякога могат да се получат и интересни ситуации на съюзи и изнудвания, но това зависи от групата, с която играете.

Tile Chess е вариант на шаха, който много наподобява оригиналната игра в това, че изисква от играчите много мислене и добра стратегия, но добавя и малко късмет в тази комбинация. Хубавото е, че точно както Knightmare Chess, и Tile Chess е вариант, включващ няколко начина за игра.

tile chess 6 (Copy)По желание на играчите можете да добавите няколко различни малки правила, които променят дължината и количеството късмет в играта. От тях най-полезни ми се сториха възможността да скъсите времето за изиграване като премахнете определен брой пешки, както и абсолютно любимият ми Mad Blood Lust.

Последният вариант премахва всякаква стратегия от Tile Chess и е особено подходящ когато искате да изиграете няколкоминутно прецакване с четирима, защото той задължава играчите всеки ход да местят така, че да взимат противникова фигура. Ако пък сте достатъчно луди и искате изживяване, което само леко да напомня на шах, то можете (с определени модификации) дори да смесите Tile Chess с Knightmare Chess, при което хаосът е пълен!

Tile Chess е интересен вариант на шахмат, който по мое мнение е много подходящ за феновете на оригиналната игра, защото (с двама играчи) е също толкова стратегическа игра. Премахването на полето е интересна идея и заедно с плочките с фигури определено имат потенциала да накарат дори най-големите противници на шаха да го видят в друга светлина.

Дали ще ми хареса?

bg_icon 1Семейни играчи – Едва ли

С добавянето на още играчи, Tile Chess добавя и допълнителна конфронтация.


bg_icon 2Социални играчи – Едва ли

При повече от двама играчи има малко място за съюзи и интриги, но те не са характерна черта на играта.


bg_icon 3Стратегически играчи – Да

Играта си остава стратегическа, въпреки известната доза късмет, която добавят допълнителните играчи.


bg_icon 4Casual играчи – Да

Особено с четирима, Tile Chess е тридесетминутно забавление, което ще ви грабне с интересни възможности.


bg_icon 5Hardcore играчи – Може би

Вариантът с двама пък е подходящ за тези от вас, които предпочитат структурирана игра, изпълнена с мислене.