– За вас, кралице моя. – протегна ръката си малката фея.
– За вас, владетелко. – още един чифт ръце се присъедини към първите.
– Бъдете все така мъдра и справедлива. – трети и последен дар бе поднесен на кралицата.
Пред нея имаше няколко подноса със скъпоценности – едни от други по-бляскави златни и сребърни бижута и монети. Ала кралицата беше гладна…
Непрокопсаници! – гласът ѝ изпълни тронната зала – всички ще бъдете наказани за вашето неуважение към своята владетелка! Стражи! – мигновено скъпоценностите бяха прибрани от верните ѝ слуги, а трите феи бяха отведени в съседната зала под извадените оръжия на войниците. Иззад врата се чу зловещото изплющяване на камшик.

Pixie Queen! За тези от вас, които очакват приказна игра с феи, еднорози, магически земи и дъги… затворете тази страница, защото това е Игра на тронове на жанра. Пригответе се да влезете в един мрачен свят, изпълнен с мизерстващи феи под управлението на тиранична кралица.

Готови ли сте да напуснете мините?

В това заглавие на Game Brewer играчите влизат в ролята на работници, които се опитват да угодят на капризите на владетелката си и да получат възможно най-малко наказания. За целта ще изпращате верните си крилати твари да събират най-различни ресурси и да изпълняват различни действия, чрез които да се издигнете в очите на кралицата и да се измъкнете от мините. Преди да се случи всичко това, обаче, ще трябва да си отделите около половин час да подредите масата. Сега е моментът да забележите красивите компоненти на играта яките мийпъли на феите, златните и сребърни кубчета, както и дървените компоненти за хляб, мед и ябълки. Самият борд може да ви стресне в началото, защото е доста претрупан, но за сметка на това е много красив и щом веднъж се ориентирате в него, всичко придобива смисъл. Той е разделен на няколко части – най-долу са мините, над тях селото с различните си нива, а най-отгоре се извисява замъкът на кралицата.

Ето така изглежда таблото в началото.

Естеството на игра в Pixie Queen е много просто – имате четири диска за действие и много възможности. Редувате се да слагате дисковете по полето и след това всеки играч извършва наведнъж действията си. Това е накратко, играта е с лесни правила, но с голяма дълбочина. Големият набор от опции няма да ви остави празен ход, независимо колко сте я закъсали. А в началото всички сте я закъсали – играчите започват в мините, от където трябва да работят здраво за да стигнат до двореца.

Все още никой не е ял бой. Все още…

Pixie Queen протича в рамките на не повече от седем рунда. Всеки рунд е разделен на няколко фази – Кражба, Действия, Дарове, Награди и Наказания. В зависимост от това до къде сте успели да докарате феите си в предния рунд, по време на Кражба получавате ресурси според местата на крилатите си гадинки. Колкото по-близо са до замъка, толкова по-добре. Вече обясних фаза Действия, но ще ви дам един пример.

Даровете за кралицата.

Имам четири налични диска. Използвам два за да изкарам една фея от мините, един за да копирам действието си и да изкарам още една, а с последния ще предложа злато на кралицата и ще се придвижа нагоре по скалата за злато (колкото по-нагоре сте по тази скала, толкова по-малко камшици за вас). Както казах, селото е разделено на различни нива, върху които има места за вашите дискове за действие. Обикновено всяко действие иска два диска, но ако едното поле е заето от фея (без значение на кой играч), то тя ви помага и вие използвате само един диск за го изпълните.

Заветната крайна цел.

С приключването на тази фаза идва интересната част в играта. Да, точно така – в Pixie Queen разчистващата фаза, която е дълга, бавна и скучна в повечето игри, е най-важната и интересна! Любимецът на кралицата (има си и такъв, яде най-малко камшици и не си праща феите в мините, когато се издъни) отваря жетона за съответния рунд и виждате каква храна иска владетелката ви. Даренията за куч… кралицата се правят с един вид ресурс/храна в юмрук и едновременно показвате какво сте дали. Ще го обобщя така – освен желаната храна (ябълка, мед, хляб), кралицата на драго сърце ще приеме сребро и злато. Обаче… ако никой не ѝ предложи храната, която иска – всички страдате. Също така пропускате фаза Награди.

Така нещата изглежда по-нормално.

Добре, ще предположа, че не сте били толкова алчни и все пак някой е нахранил гади…кралицата! К-Р-А-Л-И-Ц-А-Т-А! Не ми се ядат още камшици… Та, дали сте желаното блюдо, тя е сита и доволна, време е за награди. Всеки, който е дал злато или сребро се премества с едно нагоре по съответната скала, а тези от вас, които са се погрижили за нейния глад повишават феи с толкова полета, колкото храна са дали. Не гледайте така, не е сложно! Ако сте се справили добре, можете за един рунд да повишите фея до доверен слуга. Доверените слуги влизат в двореца и вече не можете да ги използвате. За сметка на това ви носят доста точки и не могат да бъдат изпратени обратно в мините. За разлика от останалите… защото е време за камшици! Нали не си мислихте, че след като сте изпълнили капризите на кралицата и всичко е точно? Да, ама не! При по внимателен поглед върху полето ще видите, че скалата за точки върви от 20 до -60.

Сега ми се яде мед. За после не знам. За вас обаче само камшици!

През по-голямата част ще сте под нулата. Казано накратко – след фаза Награди всеки получава камшици според това къде е на скалата за злато и сребро и дали има феи в мините. А ако случайно минете през картинка на фея с кирка, докато се спускате по скалата с точките трябва да пратите една ваша фея обратно в мините. Също така не си мислете, че паднете ли до -60 и наказанията спират. Е прави сте, спират… защото сте ЕЛИМИНИРАН! Кралицата няма нужда от некадърни слуги и всеки стигнал до -60 е хвърлен в ямата на забвението и излиза от игра.

Преди да преминем към дарове.

С получаването на наказания рундът приключва и е време за нов – повторете още шест пъти и броите точки. А точки освен да губите, можете и да получавате – доверените слуги, изработката на пръстени за кралицата или поднасянето на специални дарове ви носят плочки с положителни точки. Имате реален шанс да изплувате над нулата.

Бордът изглежда претрупан, но бързо се свиква.

Ако не си падате по наказващи игри, Pixie Queen няма да ви очарова. Но ако сте болни мозъци (като мен) то играта ще ви донесе множество изпълнени с болка емоции. Дизайнерите зад това заглавие добре са се потрудили и реално имате доста възможности във фаза Действия. Предвид, че играта е до пет играча – последният пак би имал няколко възможни опции, което говори много.

И да не забравя – пригответе си голяма маса!

Една игра би ви отнела между час и половина и два в зависимост от броя играчи. Освен това играта е адски тематична – всяко едно действие в нея и начинът, по който протича самият рунд допълнително спомагат. Крадете, мизерствате и накрая се явявате пред владетелската си за да изпълните нейните искания – типичен живот за една фея. Тук няма добри – просто по-малко лоши, а какво става с по-малко лошите? Камшика и в мината!

Pixie Queen се оказа солидно заглавие с големи възможности за преиграване. Темата и наказващият геймплей ще я направят примамлива за едни, но в същото време и отблъскваща за други. Не всички обичат да бъдат наказвани по време на игра, но лично за мен такива заглавия са твърде малко и Pixie Queen дойде като глътка свеж въздух. А и всичката мизерия, през която преминавате прави наградата още по-сладка.

А вие готови ли сте за камшици?
  • Ти донесе най-сочните ябълки, които съм опитвала от месеци. – кралицата леко изкриви ъгълчетата на устните си в усмивка – бих използвала такава отдаденост по-често. Слуги! – прогърмя гласът и в залата. – Изкъпете и облечете тази фея подобаващо, от днес вече е дворцов слуга.

ДАЛИ ЩЕ МИ ХАРЕСА?

GameBox-House-game-review-iconСемейни играчи – Едва ли

Pixie Queen не е от най-простите игри главно заради многото възможни опции. За сметка на това предлага перфектен урок, че в живота по-често се получават наказания отколкото похвали…


GameBox-Social-game-review-iconСоциални играчи – Едва ли

Това не е заглавие за отборна игра. Не предлага и много интеракция между играчите, освен размяната на камшици. Но ако се концентрирате само върху този аспект, нещата отиват в друга посока…


GameBox-strategy-game-review-iconСтратегически играчи – Да

Стратегическото мислене ще ви донесе добри резултати в Pixie Queen. Внимателното обмисляне на ходовете и планирането могат лесно да ви превърнат в доверен слуга на кралицата.


GameBox-casual-game-review-iconCasual играчи – Не

Pixie Queen е прекалено сложна за типа „ей тука вадиш карта и хвърляш зарче“. Играта иска повечко мислене, разбиране и планиране. Не тормозете кежуълите и себе си.


GameBox-hardcore-game-review-iconHardcore играчи – Едва ли

Тук няма да намерите варианти за отборна игра, турнири и прочее. Вместо това Pixie Queen ще ви предложи хубаво изживяване, събрано само в една кутия. Нищо повече, нищо по-малко.