cosmic encounter 1Не е лесно да се пише за толкова голямо име като Cosmic Encounter и това се дължи изцяло на легендарния ѝ статус. За една от малкото настолни игри с повече от тридесетгодишна история не само има какво да се каже, а дори можем да я обсъждаме с дни. Какво в нея е толкова специално, че е преживяла не само три десетилетия, но и три големи издателства, десетки разширения и собствена конвенция?

Cosmic Encounter може да оглавява личните класации на много фенове и критици, но това не ѝ пречи да бъде една от най-противоречиво приетите игри въобще. Да, много разбирачи я хвалят като най-добрата настолна игра, но на практика останалата публика е разделена на два противоположни лагера. А истината както винаги е някъде по средата!

Благодарение на приятелите ни от Фантасмагория през последните месеци имахме възможността да направим обширен тест на играта и чрез настоящата статия да ви дадем нашия отговор на въпроса от заглавието. Тези от вас, които нямат представа какво е Cosmic Encounter, е добре да се концентрират особено добре, защото в следващите редове ще се опитам да ви опиша накратко този феномен в света на настолните игри.

Cosmic Encounter е игра за трима до петима, в която всеки от играчите поема ролята на извънземна раса, целяща световна (или галактическа… вселенска?) доминация, защото това е нещото, което извънземните раси правят в свободното си време. Настоящото издание на Fantasy Flight Games включва цели петдесет уникални космически народи, които са основата на безкрайните възможности на играта.

„Безкрайни възможности“ е част от рекламното изречение на кутията на Cosmic Encounter и няма да излъжа ако ви кажа, че всичко в нея – от основните механики до правилата на отделните раси цели да оправдае това твърдение. В основата си Cosmic Encounter представлява привидно елементарна игра на преговори, примесена с щедра доза случайност, но под повърхността ще намерите повече… много повече.

cosmic encounter 9 (Copy)
Cosmic Encounter заема доста място за игра от този калибър.

Кратката история на Cosmic Encounter разказва за клиширан произход на расите, с които предстои да се сблъскате и бързо преминава в правилата на самата игра, за да не губите време в празни приказки (ако все пак искате да научите повече за тях, има доста предистория по самите им карти). Повече за космическите народи можете да научите на техните табла, а самите правила са много прости, но това не бива да ви подлъгва – играта съвсем не е стандартно семейно заглавие.

Целта ви в Cosmic Encounter е да бъдете първият космически народ, стъпил на пет колонии. Последните можете да постигнете като се заселите на планетите на останалите играчи, а може би е излишно да казвам, че те не винаги ще са особено гостоприемни. Само от горното може да добиете грешна представа за играта, обаче. Cosmic Encounter няма нищо общо с военните игри, а е по-скоро състезание, в което участниците използват не само военна мощ, но и хитрост, стратегия и умения в преговорите, за да достигнат до победата.

В началото на играта получавате пет планети, които представляват домовете на вашите зелени или по друг начин оцветени космически човечета. Заедно с тях започвате и с фиксиран брой летящи чинии, защото явно на бъдещите пътешественици в космоса им липсва оригиналност и черпят вдъхновение от треторазредни деветдесетарски филми.

Като преглътнем безвкусната ми шега обаче, корабите са най-яките компоненти в Cosmic Encounter можете да ги трупате един върху друг, което е супер удобно по време на игра. Освен това наподобяват покер чипове и ако сте особено изобретателни, можете да ползвате това им свойство като средство за блъфиране (а възможности за такова – бол!).

Именно с корабите ще правите космическите си пътувания. По време на ходовете си играчите в Cosmic Encounter могат да реализират един или два сблъсъка с някой от останалите. Това става посредством специално тесте, което определя кой от другите участници ще трябва да набиете, за да се настаните на планетата му. Тук ще срещнете и вторият най-як (общоизвестно е, че след „най-якия“ следва „вторият най-як“) компонент в играта – огромната фуния, през която минават корабите ви по пътя си към вражеския свят.

cosmic encounter 12 (Copy)
Късметът също е умение…

Този аспект на Cosmic Encounter е и плод на голяма част от критиката срещу играта, защото разчита много на случайността. Освен в редки случай, нямате право на избор кой да нападнете и понякога може да се стигне до ситуации, в които на всички се налага да атакуват един играч, или в които някой е изключен от действието. Според мен обаче, случайността е тематична (в космоса може да се случи всичко), а и както предстои да разберем, играчите имат голяма възможност да се справят с нея.

Стигнете ли до битките в играта, ще се сблъскате и с картите. Играчите разполагат с ръка от карти, които включват няколко вида и чрез които могат да водят сражения, да преговарят или директно да прецакват другарите си. Cosmic Encounter е точно толкова игра на преговори и битки, колкото и на правилното разпределяне на ресурсите ви в лицето на картите.

Сред тях ще срещнете обикновените бойни карти със стойности сила, които сравнявате при битка (победител е този с повече сбор от карта плюс кораби), както и тези за преговори, които можете да ползвате, когато искате да се договорите с опонента си, вместо да се стига до шамари. По-особени са артефактите и т.нар. „flare” карти. Първите имат силни еднократни ефекти, докато последните можете да ползвате само като покажете от ръката си, т.е. повече от веднъж.

cosmic encounter 6 (Copy)
Ще срещнете много видове карти.

Flare” картите са обвързани и с извънземните раси, които са в игра в съответната Cosmic Encounter сесия. Ако се сдобиете с картата на своя космически народ, тя отключва по-силен ефект и ако опонентите ви не си поставят за цел да ви я вземат или премахнат, може като нищо да ви спечели играта. Звучи ли ви небалансирано? Понякога наистина е, а това е може би най-тежкият минус на играта.

Наред с картите, уменията на различните извънземни ви позволяват интересни манипулации, всяка от които сама по себе си може да застане в основата на цяла стратегия за победа. Макар да звучи готино (и наистина да е), този аспект на Cosmic Encounter не може да се балансира. Представете си петдесетте раси в базовата игра, всяка от които със свое собствено уникално умение. Факт е, че във всяка игра ще има участници, които ще започват с доста по-широки възможности от останалите само на базата на късмета при тегленето на извънземните.