Thunderbirds are go! – тези от вас, които си спомнят тази фраза, знаят как седяхме и чакахме кака Лара по „Милион и едно желания“ да ни пусне “Буревестниците“. Различен от всичко друго с кукли, този сериал ни пренасяше в едно изпълнено с опасности, злодеи, бедствия и неуморни герои бъдеще. Семейство Трейси бяха винаги готови да помогнат на хората в беда, благодарение на своите буревестници – специални машини, оборудвани с най-новите технологии. Филмчето оригинално излиза през 60-те години на миналия век и сега, с помощта на Мат Лийкок настолната игра в чест на петдесетгодишнината на франчайза е факт.

Кутията веднага грабва окото
Кутията веднага грабва окото с ретро излъчване.
Очакват ви пътешествия из Слънчевата система
Очакват ви пътешествия из Слънчевата система

Тези от вас, които обичат кооперативни настолни игри вероятно добре познават това име. Мат Лийкок е основният виновник за Pandemic. Както там, така и тук трябва да работите в екип и да впрегнете всичките си сили, за да победите злите планове на The Hood – главният лошковец в Thunderbirds. Доста от механиките в играта са подобни на тези в Pandemic, но има вкарани много нови, които разнообразяват играта и я правят още по-интересна (разбирай “трудна”).

Полето е просторно - освободете масата
Полето е просторно – освободете масата

Още щом отворите кутията ще се убедите, че в създаването на Thunderbirds са вложени изключително внимание и любов. Играта е много тематична – полето за игра, картите, миниатюрите (пригответе четките!), жетоните, дори дизайна на самата кутия. Въпреки това, Thunderbirds не е игра само за закоравели фенове – правилата са подробни и обясненията върху картите са ясни. Дори за първи път да чувате за семейство Трейси, това няма да ви попречи по никакъв начин да се насладите на играта и да се потопите в света на Thunderbirds.

Няма да имате купчина компоненти пред себе си
Няма да имате купчина компоненти пред себе си

По време на игра всеки от вас поема контрол над един от членовете на семейство Трейси. Всеки от тях разполага със своя собствена специална машина Буревестник. Те са специализирани за определен вид дейност, точно както и всеки член на семейство Трейси има определена силна страна. Това не означава, че няма да можете да правите други неща, просто няма да имате бонус към тях. По време на игра можете да се прехвърляте от един Буревестник на друг, да пътувате заедно с другите играчи в една от машините или просто да ги оставите някъде по света, защото в момента не ви трябват. По-кооперативно, но далеч не толкова забавно от това е само общото писане на домашни по математика. Но каква е целта от цялото това разхождане из планетата и близкия край на Слънчевата система? Да развалите плановете на The Hood, разбира се.

И първата схема на The Hood е разбита!
Първата схема на The Hood е разбита!

За да обясня как става това, първо ще трябва да се спра на полето за игра. То е разделено на големи зони – Европа, Азия, Индийски океан и т.н. В горния край на полето се намира скалата на The Hood. Над нея нареждате неговите схеми и карти със събития. Крайната ви цел е прецакате трите схеми преди той да е стигнал до тях и да ги е активирал. За да следите по-лесно всичко това ви е предоставена негова фигурка, която да местите по скалата. В долният край е вашият основен източник на жетони и още един начин да загубите – картите с бедствия. Всяка премахната карта ви носи някаква награда, но ако се замотаете и някоя от картите стигне до края на скалата – губите. Освен тези скали ще намерите и място да поставите всички жетони, дневникът на Мозъка (от там ще си строите помощни машини), както и референция за скоростта на движение на всеки Буревестник.

Помощните машини на чертожната дъска
Помощните машини на чертожната дъска

Преди началото на играта всеки тегли на произволен принцип карта с герой. След това нареждате схемите и събитията на The Hood, теглите три бедствия, и подреждате миниатюрите както е указано в правилата. Слагате всички жетони на обозначените по картата места и последният, гледал най-скоро Thunderbirds are go! започва играта.

По време на хода си имате право да извършите до три действия и неограничен брой операции. Действията, с които разполагате са: придвижване (колкото е скоростта на Буревестника, в който сте в момента), премахване на бедствие, използване на жетон или на специалното умение на героя ви. Операциите ви позволяват да се преместите от един Буревестник в друг, да натоварите или разтоварите Буревестник (или помощна машина от Буревестник 2) да премахнете схема на The Hood. Разбира се, всички премествания и разтоварвания се извършват, ако сте на едно и също поле по картата, със съгласието на другите засегнати играчи. Не можете да оставите герой просто така – задължително трябва да е в Буревестник или F.A.B. 1.

Успешно извършена спасителна операция!
Успешно извършена спасителна операция!

Премахването на бедствие или схема става чрез покриване на изискванията им. Обикновено бедствията изискват да се събере определена сума точки. За целта са ви предоставени две зарчета, с цифри от едно до пет, като на мястото на шест има лика на The Hood. Всеки път щом се падне тази страна го местите нагоре по скалата. Да сте внимавали какво хвърляте! Освен зарчетата, получавате бонуси и за всяко сервизно средство, Буревестник или герой, който се изисква от картата бедствие. Също така, ако бедствието е морско и го премахвате с Гордън Трейси, той има бонус на водни спасявания. По този начин от карта, която ви иска 11 точки, можете да събере 8 още преди да сте хвърлили. Да кажем, че сте решили да премахнете карта бедствие, която иска 10 точки. Бедствието е въздушно и изисква помощна машина в Азия, а ако сте в Буревестник 2 и Алън Трейси е с вас получавате общо 6 бонус точки. В случай, че го премахвате със Скот Трейси (който има +3 на въздушни спасявания), то получавате общо 9 точки още преди хвърлянето.

След като приключите хода си, местите всички карти бедствие с едно напред по скалата им и теглите нова такава. Не губете време, тъй като няма да усетите, кога сте загубили. Някои жетони и F.A.B. карти (тесте с бонус карти, за да не сте съвсем

Буревестник 2, натоварил Буревестник 4
Буревестник 2, натоварил Буревестник 4

прецакани) ще ви помогнат да държите The Hood, и бедствията под контрол… до един момент.

Буревестниците са пет на брой, всеки със специална функция и пилот. Буревестник 1 е свръхзвукова ракета с пилот Скот Трейси, а Буревестник 2  – товарен въздушен кораб със сменяеми модули, който транспортира други Бурвестници или помощни машини. Негов пилот е Върджил Трейси. Буревестник 3 е ракетата, с която ще пътувате в нашия край на Слънчевата система – от Меркурий до Астероидния пояс, с пилот Джон Трейси. Все пак сте част от International Rescue – а те не се ограничават само в рамките на нашата планета. Буревестник 4 е високо технологична подводница с пилот Гордън Трейси и Буревестник 5 е космическа станция в гео-стационарна орбита на Земята с ръководител Алън Трейси. Освен семейство Трейси, ще получите помощ и от Лейди Пенелъпи, лондонски таен агент с нейната суперкола F.A.B. 1.

 

Всяко необмислено действие ще бъде наказано!
Всяко необмислено действие ще бъде наказано!

Всички пилоти и превозни средства идват като миниатюри с прилично качество и детайли. Групирани са по цветове, за да не се обърквате, както и са предоставени допълнителни стикери. Ако обичате игрите си в цялостен вид или, като мен не можете да спите, ако фигурките ви не са оцветени, ще ви се наложи да развъртите четката. Всяко превозно средство има дупки, в които се слагат пилотите. Тъй като фигурките постоянно се местят, съветът ми е да направите лека модификация с магнити или по друг начин. Самите фигурки влизат стабилно в дупките, но в един момент просто ще ви писне да ги пъхате и вадите.

Интересното за Thunderbirds е, че независимо от броя играчи, винаги всички миниатюри са в игра и можете да ползвате бонуси от тях. Това прави играта консистентна в подреждането, което си е плюс. Въпреки това няма да можете да използвате специалните умения на героите, тъй като те важат само за играча, който играе с тях. Но пък ще получавате бонуси, ако трябва да присъстват някъде (т.е. ще ги разнасяте като чували с картофи навсякъде с вас).

Внимавайте с движението на бедствията!
Внимавайте с движението на бедствията!

Thunderbirds не е игра, която ще ви прощава грешките. Не се изненадвайте, ако в един момент нещата изглеждат розови, а в другия The Hood ви накара да си платите за небрежността си. За да не е фиксирана трудността, в книжката с правилата ще намерите таблица за лека, нормална, епична и легендарна игра. Работата в екип и внимателното планиране са ключът към вашият успех. Нека приликите с Pandemic не ви притесняват, играта се движи по свой собствен път и добавя много нови механики. Тук няма да обикаляте и махате кубчета, вместо това ще трябва да се справите  с по-малко и по-трудни бедствия. Също така освен героя си, имате възможността и да покарате някой Буревестник. За щастие няма еквивалент на епидемиите, но пък шансовете ви бавно и сигурно намаляват с трупането на бедствия, напредването на The Hood и всеки лош зар.

В зависимост от типа игра и броя другарчета, Thunderbirds ще запълни между час и половина и три от времето ви с носталгични спомени и нови изживявания. Изключително тематично и добре реализирано заглавие, особено за любител на кооперативните игри като мен. Бих дал малък минус за прекалено стабилно влизащите оригинално човечета в слотовете на превозните средства, предвид, колко често се местят, но предполагам, че това е бил най-удачния производствен вариант. А сега, заемете местата си, 5, 4, 3, 2, 1…Thunderbirds are go!

thunderbirds grade

ДАЛИ ЩЕ МИ ХАРЕСА?

GameBox-House-game-review-iconСемейни играчи – Едва ли

Thunderbirds не е лека игра и сигурно ще доскучее на по-младите членове на семейството.


GameBox-Social-game-review-iconСоциални играчи – Може би

Ключът към победата е екипната игра. Не само ще трябва да си говорите, ще трябва да действате заедно и да мислите заедно.


GameBox-strategy-game-review-iconСтратегически играчи – Да

Обмислените ходове ще ви изведат до положение, в което да имате само едно бедствие на скалата. Тоест мозъците ви няма да скучаят.


GameBox-casual-game-review-iconCasual играчи – Едва ли

Това не е игра, която “просто разцъквате”. Правилата може да не са сложни, но вниманието е задължително за спасяването на света.


GameBox-hardcore-game-review-iconHardcore играчи – Да

С различни варианти на трудност Thunderbirds ще ви държи на ръба дори в компанията на опитни играчи.