Последни тенденции в строителството

3D печатът се превърна в най-модерната нова строителна технология през последните няколко години. Все повече къщи сътворени по този метод се появяват в Калифорния, Тексас, Ню Йорк, Мексико, Канада, Италия и Германия. Това се оказа ефикасен и евтин начин за изграждане на жилища.

Компанията Boxabl предприема напълно различен път към достъпни и лесни за изграждане структури. Това са сгъваемите домове. Преди да повдигнете скептично вежди ще споделим, че това са жилища изградени от стомана, бетон и EPS пяна.

Колко струва?

Първият модел на компанията и единственият, който понастоящем се предлага, е приблизително с размерите на студио. Наречен е Casita и струва 49 500 долара. Може да бъде построен за един ден. Широчината на товара е малко над 6 метра, който може да бъде транспортиран от пикап или джип. Това означава, че транспортните разходи са далеч по-ниски от тези на традиционните мобилни и сглобяеми домове.

Кухнята и банята са от една и съща страна на къщата, с предмети като хладилник, тоалетна и мивки, които вече са вградени. Тази секция остава изправена през целия процес на доставка. При пристигане къщата просто трябва да бъде „разгъната“. Може да се закрепи към всяка основа с помощта на съединителни плочи.

Допълнителни разходи

Независимо от това, всичко може да приключи за един ден, особено на обекти, където електрическите и водопроводните връзки са готови. Заслужава да се отбележи, че посочената цена от 49 500 долара е само за къщата. Тя не включва необходимите средства за свързване, разрешителни и монтиране. Тези разходи биха могли да варират от 5000$ до 50,000$, в зависимост от местоположението ви и сложността на терена. Земята, върху която поставяте къщата, също е с отделна цена.

Boxabl скоро ще отвори нова фабрика в Лас Вегас, която ще може да произвежда една къща на всеки 90 минути. Годишната продукция ще възлиза на 3600 къщи.

Въпреки че в производството не е включен 3D печат, ще има много автоматизация. Роботизирани рамена ще повдигат и преместват стенните панели от една стъпка на процеса към следващата, като ги поставят върху въртящи се палети, където те ще преминават от легнало положение в изправено до свързването, след което ще се сгъват.

Компанията производител обещава, че домовете са устойчиви на буболечки, вода, огън, вятър и мухъл. Ако станете жертва на наводнение, не се тревожете. Водата се оттича от иновативната къща и структурата остава невредима. Всяка стена е покрита с огнеупорен материал. Къщите могат да се справят и с ураганни ветрове.

Фирмата планира да разшири своите предложения с нови форми и размери, които вероятно ще бъдат модулни, така че клиентите да могат да проектират домовете според нуждите си.

Бързо и евтино

Подобно на домовете с 3D печат, иновацията на Boxabl изглежда обещаваща като източник на жилища на достъпни цени и може да се превърне в основен играч в индустрията. Едно от големите ограничения е, че се изисква празно парче равен терен. Именно това липсва в гъстите градски центрове и често дори в околните предградия.

Тъй като все повече хора напускат градовете след пандемията и много компании, прилагат гъвкава политика за работа, може да се окаже, че къщите ще станат лесно приложими.