Edge Plus на Motorola ще ви изненада приятно

Motorola отново реши да подхване производството на телефони. Новият Edge Plus на компанията (заедно с по-малко мощния Edge), заявява повторното въвеждане на Motorola в най-високото ниво на мобилните телефони. Това е пазарен дял, в който не се състезава от времето когато беше представен Moto Z първо поколение през 2016 г.

Какво можете да си позволите срещу 999$

Ето един впечатляващ списък от спецификации:

Edge Plus има 6,7-инчов, FHD + OLED дисплей. Snapdragon 865 процесор. 5G поддръжка с mmWave радиостанции и честота на опресняване на 90Hz, 12 GB RAM, 256 GB вътрешно съхранение. Батерия от 5000 mAh и дори 3,5 мм жак за слушалки. Ще можете да се възползвате от тройна система на задната камера, която се ръководи от 108-мегапикселов сензор. По посочени данни, изглежда се конкурира с телефони като Galaxy S20 Ultra на Samsung или Mi Mix Alpha на Xiaomi.

Спецификации

6.7-инчовият дисплей е определящ за един от най – големите телефони, които Motorola е реализирала на пазара. Компанията изтъква като основен диференциал това, което нарича ръбат дисплей. Докато извитите екрани не са новост (Samsung и OnePlus ги имат от години) тук ще се насладим на много по-агресивен дизайн, подобен на дисплея в стил „водопад“, който компании като Oppo и Vivo използват. Той се извива под почти 90-градусов ъгъл надолу и отстрани на телефона.

Motorola се опитва да използва крайните дисплеи по няколко уникални начина. Например за осветяване, за известия и аларми или за показване на процента батерия. Има и някои жестове като прекарване на пръст, за които се използва допълнителното пространство. Игрите използват тази зона като виртуални бутони.

Другата основна спецификация, върху която Motorola се фокусира е камерата. Тя разполага със 108-мегапикселов сензор и снима по подразбиране 27-мегапикселови кадри. Също така ви предлага да заснемате до 6K видео. 8-мегапикселов телеобектив с оптична стабилизация на изображението, който обещава 3-кратно оптично увеличение. 16-мегапикселов ултра широкоъгълен обектив, който има макро функция за снимки от близко разположение. Сензор за време и предна камера с 25 мегапиксела. Това е впечатляващ спецификационен лист, но все пак ще трябва да прекараме малко време с Edge Plus, за да видим как се държи в реалния свят.

Наред с новия флагман е и по-опростения Motorola Edge, който има същия основен дизайн, включително 6,7-инчовия дисплей в стил “ръб”, но със спецификации, които са стъпка надолу.

Процесорът е Snapdragon 765, вместо върховият Snapdragon 865 в Edge Plus. Има само 4 GB RAM и 128 GB памет, вместо 12GB / 256GB конфигурация, която предлага Edge Plus. Батерията е по-малка при 4500mAh и не поддържа безжично зареждане. На последно място, тройните камери на гърба са малко по-лоши. Основният сензор е само 64-мегапикселов обектив, докато 8-мегапикселовият телефото сензор може да снима само 2 пъти оптично увеличение и липсва OIS.

Равносметката

От всичко казано до тук излиза, че Edge Plus има голямо предимство пред обикновения Edge, който ще бъде по-широко разпространен. Това е така, защото Edge Plus ще бъде изключителен за Verizon в Съединените щати през целия период на прозиводство. Motorola казва, че е избрала да си партнира с компанията, защото иска най-добрата мрежа за най-доброто устройство. Verizon се фокусира изключително върху mmWave 5G като ключова част от стратегията му. Все пак е парадоксално виждането на Motorola относно опитите да се върне обратно към първокласното телефонно пространство, като в същото време ограничава продажбите си в САЩ.

Редовният Edge ще бъде разпространяван масово. Това вероятно ще бъде обусловено и от по-ниската цена. Възможно е нормалният Edge да е най-интересното и важно устройство за Motorola. Но ще трябва да видим колко струва и как се справят по-слабите спецификации, когато бъде наличен. Това се очаква да стане по-късно през лятото.