Въведение

Samsung Galaxy Tab S5e е един от последните опити на компанията да се развива в сферата на таблетите с Android, дори когато повечето конкуренти, включително Google, са се отказали от тях.

Новият таблет е приятен на външен вид – тънък и лек. Дизайнът е ориентиран към хора работещи в движение. Те обикновено избират лесно преносими и леки джаджи.

Общ преглед

Основното, което прави впечатление е режимът DeX, който превръща стандартния потребителски интерфейс на Android таблета в опит да се използва, като десктоп. Ако до този момент се е налагало свързване с устройство с монитор, сега е достатъчен само таблетът.

Изключително удобство доставя новата клавиатура Book Cover, която Samsung ни представя заедно с таблета. Тя е предназначена за по-голямо удобство при работа с устройството, отколкото само за забавление.

Качествени характеристики на дисплея

Оставащи верни на своята маркетингова стратегия, Samsung ни радват с изключително тънък таблет. Дебелината е само 5,5 мм. Той е по-тънък дори от най-тънкия iPad. Това е изключително полезно при използването на калъф с клавиатура, тъй като му позволява да е по-тънък от повечето преносими компютри.

Таблетът е доста лек. Само 400 гр, но все още не е достатъчно за употреба с една ръка. Тежестта взета заедно с размерите прави използването с една ръка доста трудно особено след няколко минути работа.

Рамките на Galaxy Tab S5e са много тънки, подобно на новия iPad Pro. Не толкова, че да се притеснявате да не нараните случайно дисплея, но достатъчно, за да не ви разсейват.

Сензорът за пръстови отпечатъци е вграден в бутона за захранване, което не е чудесна идея за таблет. Самият бутон е доста тънък, което го прави трудна мишена. Същият датчик работи отлично на Galaxy S10e. Но това зависи от позицията на задържане на телефона.

Бутонът за захранване и този са регулиране силата на звука са вдясно. Там ще откриете и слота за microSD, в който също се разполага SIM картата на LTE модела.

Дисплеят на Tab S5e е едно от неговите наистина ценни качества. 10,5-инчовият Super AMOLED панел с резолюция 2560х1600 изглежда отлично. Притежава изключително голяма цветова точност и общо качество на изображението. Много успешно може да се използва в ярки помещения и светла среда. Анти-отразяващото покритие може да е малко по-добро. Все още се вижда собственото си лице на екрана, особено когато се гледа тъмно съдържание.

Софтуер

Софтуерното представяне на Tab S5e в по-голямата си част е сходно с това на последните смартфони на Samsung. Той се предлага със Samsung One UI, който изглежда като интерфейс на телефона, разтегнат към по-големия екран. Лошото тук е, че не всички разработчици са склонни да прекрояват приложения за целта. В процеса на ползване може да срещнете такива, които въобще няма да се завъртят при различно положение на дисплея.

Samsung се опитва да поправи това с режима DeX, който превръща потребителския интерфейс в този на десктоп. Това работи добре в някои случаи, тъй като могат да се отварят повече от две приложения, което не може да се осъществи в стандартния режим на таблет. Не всички приложения обаче работят добре с DeX режим. Много от тях изобщо няма да се отворят.

Все пак режимът DeX до голяма степен е подобрение спрямо иначе разочароващия потребителски интерфейс на Android таблет и когато работи, го прави доста добре.

Камери

Tab S5e се предлага с камера отпред и отзад. Задната е достатъчно добра, за да сканира всички документи, ако се наложи, а предната е напълно използваема за видео разговори.

Живот на батерията

Батерията на Tab S5e издържа около два дни с едно зареждане при редовна употреба и няколко часа гледане на видео клипове. Освен това поддържа бързо зареждане, което отнема около три часа, за да се зареди напълно.

Заключение

Спорно е до колко ще е удобен за професионални изяви. Може би е добър вариант за моментите далеч от офиса, или ако трябва да се свърши нещо спешно в движение. Но все пак Tab S5e е много добър за мултимедийно потребление. Ако обичате да гледате филми и телевизионни предавания, докато сте в движение или дори когато просто лежите на дивана си и не искате да безпокоите всички с телевизора, тогава той е отличен вариант.