Иновации, които все още не сме виждали

Apple планира потребителите, носещи очилата Vision Pro, да се възползват от различни възможности, като гледане на филми, заснемане на видеоклипове и многозадачност. Въпреки това, компанията все още не е споменала едно основно приложение: фитнес. Има слухове за планирани приложения за тренировка с очилата за смесена реалност. Очевидно приложенията не са били готови за презентирането им този месец.

С най-добрите

Говори се за евентуално партньорство с Nike за създаването на тренировки за Vision Pro. Възможно е потребителите на VR приспособлението да си взаимодействат със съдържание, докато са на стационарен велосипед.

Apple позволи на някои от присъстващите на световната конференция за разработчици да изпробват приложение за медитация с Vision Pro. Налични са и някои други уелнес добавки, които са в процес на разработка. Това включва приложение за йога. То ще използва камерите на устройството, за да измерва дишането на потребителя чрез наблюдение на гърдите и торса. Ще можем да се насладим и на приложение за тай чи.

Надеждна информация

Не би било много изненадващо, ако всичко това се окажат само слухове. Фитнес преживяванията при очила със смесена реалност тепърва прохождат в сферата на технологиите. Vision Pro идва с тромава външна батерия. Предният стъклен екран може да е твърде крехък, за да оцелее при удар с мебели или стена. Други ограничения, като по-малко точното проследяване на ръката, може да са причината Apple да не разкрива нито една подобна функция.

Това обаче не са единствените приложения, с които компанията може да ни изненада. Възможно е създаването на функция за съвместно присъствие, която ще използва проследяване на тялото за конфигуриране на виртуална версия на човека, с когото потребителят говори през очилата.

На живо

Apple показа подобна функция по време на WWDC, която създава цифрово изображение на потребителя, когато се обажда по FaceTime. Тя не включва цялото тяло.

Google също работи върху функция за телеприсъствие, наречена Project Starline. Тя ще използва AI за създаване на реалистична, цифрова версия на този, с когото говорите от разстояние. Тук се изисква много повече хардуер, отколкото просто очила за смесена реалност.

Тъй като Vision Pro ще бъде в продажба през 2024 г., Apple има още няколко месеца, за да попълни джаджите за $3499 с повече функции и приложения. Компанията вече въоръжава разработчици с инструментите, от които се нуждаят, за създаване на нови добавки. Някои от тях автоматично ще бъдат прехвърлени към iOS и iPadOS.