Това й позволява да провежда електричество

Ако до този момент сте си мислели, че водата има само три състояние, сега е време да разберете, че грешите. Очевидно тя може да съществува и в четвърта форма – метална. До скоро се смяташе, че това състояние на водата е възможно само в ядрата с високо налягане на големи небесни тела като Юпитер.

Всеизвестен факт е, че чистата дестилирана вода не провежда електричество и следователно е почти перфектен изолатор. Това е така, защото съдържа молекули H2O, които са слабо свързани помежду си чрез водородни връзки.

За да накарате такава вода да провежда електричество, ще трябва или да добавите нещо, което ще я направи проводима, или в този случай да създадете проводима лента със свободно движещи се електрони. Това означава, че водата трябва да бъде под налягане до такава степен, че орбитите на външните електрони да се припокриват, нещо, което е възможно само в ядрото на големи планети като Юпитер.

Иновативна технология

Сега изследователите са замислили напълно различен метод за производство на воден разтвор, който да има подобни свойства. Те са осъществили експеримента чрез източник, който произвежда изключително ярка рентгенова светлина. Учените са успели да избегнат потенциална експлозия, като не поставят метала във водата, а по-скоро изсипват малко вода върху метала.

На опита фазовия преход към металната вода се вижда дори с невъоръжено око. Сребриста капка натрий-калий се покрива със златист блясък, което е много впечатляващ резултат. Новото проучване показва не само, че металната вода наистина може да се произвежда тук на Земята, но също така характеризира спектроскопските свойства, свързани с красивия й златист метален блясък.

На нашата планета

Тънкият слой златиста метална вода остава видим за няколко секунди, което позволява на изследователите да докажат със спектроскопски анализи, че това наистина е вода в метално състояние. Производството на такова състояние точно тук на Земята наистина е впечатляващо, тъй като преди се смяташе, че това може да се случи само дълбоко в големи планети.

Това, което все още остава неясно, са потенциалните приложения на такава технология. За какво може да се използва и къде можем да се възползваме от нея тепърва ще разберем.