Генна терапия прави вирусите, убиващи бактерии, още по-смъртоносни

Широкоспектърните антибиотици приличат на ядрени бомби. Те са ефективни при елиминирането на патогени, но не са толкова добри за поддържане на здрав микробиом. В идеалния случай се нуждаем от прецизни антимикробни средства, които могат да се насочват само към вредните бактерии, като същевременно пренебрегват другите видове, от които се нуждаем в телата си, оставяйки ги да процъфтяват. Сега, нова датска компания се е заела да прави точно това. Първото лекарство в момента е поставено на клинични изпитания.

За кого е предназначено?

Лекарството е предназначено за хора с ракови заболявания, включващи кръвни клетки. Химиотерапията, от която се нуждаят тези пациенти, може да причини имуносупресия заедно с повишена чревна пропускливост. Така те не могат да се преборят с никакви инфекции протичащи от бактерии. Смъртността от такива инфекции при тези пациенти е около 15-20%. Много от инфекциите се причиняват от E. coli и голяма част от нея вече е резистентна към антибиотиците, които обикновено се използват.

SNIPR BIOME

Екипът на компанията SNIPR BIOME проектира бактериофаги. Това са вируси насочени към бактериите, за да ги направи хиперселективни. Учените започват със скрининг на 162 фага, за да открият тези, които биха заразили широк спектър от щамове на E. Coli. Последните са взети от хора с инфекции на кръвта или пикочните пътища, както и от червата на здрави хора.

Изпитателите избират набор от осем различни фага. След това ги конструират да носят гените, които кодират системата за редактиране на ДНК CRISPR. Това става заедно с РНК, необходима за насочване на редактирането към редица основни гени в генома на E. coli. Доказано е, че този подход предотвратява развитието на резистентност.

След като тестват способността на тези осем новосъздадени фага да убиват панела E. coli самостоятелно и в комбинация, те избират най-ефективните четири от групата. Сместа е наречена SNIPR001. Но четири конструирани фага не са достатъчни, за да се създаде лекарство. Все пак екипът потвърди, че SNIPR001 остава стабилен в продължение на пет месеца и че не засяга други чревни бактерии.

Без странични ефекти

Изследователите установиха, че SNIPR001 се понася добре при малки прасета след перорално приложение. Животните не показват никакви клинични, биохимични, хематологични или имунологични ефекти и в кръвта им не са открити фаги, така че няма системна експозиция. При мишки пероралното приложение на SNIPR001 намалява количеството на целевата Е. coli във фекалиите и нито една от възстановените Е. coli не е резистентна към фаговия коктейл.

Фаготерапията, макар и изкушаваща на теория, в най-добрия случай има противоречива история. Но идеята на SNIPR BIOME да използва CRISPR за прецизно насочване само към вредни бактерии може да съживи тази техника. Това ще позволи да продължим успешната борба с бактериалните врагове, без да насърчаваме резистентност към лекарства.