Дали това е поредният прототип или наистина можем да очакваме реален продукт

Мечтата ни да обикаляме във въздуха толкова лесно, както по магистралите може да стане по – малко илюзорна. Япония ни показа първият тестов полет на Toyota, който за разлика от многобройните опити до сега, беше успешен.

SkyDrive Inc.

Ръководителят на екипа заяви, че се надява летящата кола да може да се превърне в реален продукт до 2023 г. Все пак призна, че осигуряването на безопасността е от решаващо значение за реализирането на подобно превозно средство. Идеята е хората не само да се забавляват, но и да се чувстват сигурни.

Досега машината е осъществила полет с продължителност до 10 минути. Ако този период може да се увеличи на 30 минути, тя ще има много повече потенциал. За разлика от самолетите и хеликоптерите, eVTOL или „електрическо вертикално излитане и кацане“ при автомобилите, предлага по-бързо лично пътуване.

Размерите на батериите, контролът на въздушното движение и други проблеми с инфраструктурата са сред многото потенциални предизвикателства пред комерсиализацията на интересните превозни средства. Ако са твърде скъпи, летят много кратко или падат често от небето, едва ли ще имат привърженици.

Как започна всичко

Проектът SkyDrive стартира смирено като доброволчески проект, наречен Cartivator през 2012 г. Той беше финансиран от водещи японски компании, включително автомобилния производител Toyota Motor Corp., електронната компания Panasonic Corp. и разработчика на видеоигри Bandai Namco.

Технология в действие

Първият демонстрационен полет преди три години премина лошо. Но той се подобри и наскоро проектът получи ново финансиране от 3,9 милиарда йени (37 милиона долара). Идеята беше подкрепена дори от Японската банка за иновативно развитие.

Японското правителство се придържа към визията на създателите, като дава предимство на бизнес услугите до 2023 г. и разширена търговска употреба на летящата кола до 2030-те, подчертавайки потенциала си за свързване на отдалечени райони и осигуряване на спасителни операции при бедствия. Експертите сравняват шума от летящите автомобили с дните, когато авиационната индустрия стартира с братя Райт, а автомобилната индустрия с Ford Model T.

Всички сме наясно, че е отнело време на самолетите, мобилните телефони и самоуправляващите се автомобили да спечелят всеобщата обич и одобрение. И тук нещата не стоят много по – различно. Нужно е търпение. Междувременно технологиите напредват неимоверно и ни предоставят все повече реализации на научната фантастика.