Какво ни се предлага в действителност

Много очакван и с твърде противоречиви данни, новото попълнение на Apple предлага и някои новости. Съставът на iPhone 12 има възможност за безжично зареждане от външен аксесоар. Телефонът ще поддържа вграден индуктивен предавател и приемник за зареждане. Apple не е обявила официално подобна функционалност, която може да се използва за зареждане на бъдещи AirPods или дългогодишния конкурент на Apple, наречен AirTags.

Изненада или посредственост

Освен че могат да се зареждат от настолно зарядно устройство, моделите iPhone също поддържат функция за зареждане на 360 kHz за аксесоари. Идентификаторите на iPhone с новата функция ще включват iPhone 12 mini (BCG-E3539A), iPhone 12 (BCG-E3542A), iPhone 12 Pro (BCG-E3545A) и iPhone 12 Pro Max ( BCG-E3548A). Максималната скорост на обратното безжично зареждане е посочена като 5W.

Серията IPhones 12 ще поддържа новия стандарт MagSafe на Apple, който използва магнити вътре в телефоните, за да помогне за правилното подравняване на съвместимите аксесоари. В това число и зарядно за безжично зареждане, съвместимо с Qi. Apple обаче не е обявила каквато и да е форма на обратно безжично зареждане за телефоните и те не изглеждат способни да зареждат устройствата, които в момента са на пазара.

Изглежда, че обратното безжично зареждане на iPhone 12 може да е ограничено, поне в началото. В момента единственият аксесоар, който може да се зарежда от iPhone, е външен такъв. Основното зареждане в момента се случва само когато телефонът е свързан към електрически контакт с променлив ток. Изглежда, че тестването на FCC е проведено само с помощта на зарядно устройство за стена и USB-C кабел. Той вероятно е същият USB-C Lighting кабел, включен във всеки iPhone 12.

Ограничени аксесоари

Технологията вероятно е предназначена да позволи да намалите количеството на зареждащата се струя, например чрез безжично зареждане на чифт AirPods, магнитно прикрепени към iPhone, който е включен в контакта. Това обаче може да се промени в бъдеще. Аксесоарите, които очакваме, ще могат да поддържат истински условия на преносимо използване, като двойката хост-клиент може да бъде поставена в джоб или раница.

Не е ясно защо Apple официално не разкри функционалността, когато обяви самите телефони. Възможно е въпросният аксесоар все още да не е готов за продажба. Функцията за обратно безжично зареждане изглежда не изисква много по отношение на новия хардуер. Остава да почакаме и да видим, с какво ще ни зарадват.