Сондата Parker на НАСА се приближава ужасяващо близо до слънцето

Слънцето е ключовият двигател на живота на Земята. Това е най-предизвикателният обект, който ни затруднява да го изследваме отблизо. Оказва се изключително трудно да се изпратят космически кораби в района, заобикалящ нашата звезда, поради интензивната й радиация и огромна енергия.

Това става реалност благодарение на слънчевата сонда Parker на НАСА, която стартира своята работа през 2018 г. Тя има изключително специална и новаторска мисия. През последните няколко години в космоса Паркър е пътувала по-близо до Слънцето от всеки предишен космически кораб, като същевременно е счупила рекорда за най-бърз обект изстрелван от земята в космическото пространство.

Осъществяване на мечтата

Учен от мисията на Паркър в Центъра за космически полети „Годард“ на НАСА отбеляза, че целта на агенцията да изследва Слънцето датира още от далечната 1958 г. Това е годината, когато НАСА официално е основана. Всички са развълнувани, че най-накрая имаме способността да организираме такава мисия и да се приближим възможно най-близо до Слънцето.

Космическият кораб може да издържи на условията във външната атмосфера на Слънцето, наречена корона. Той ще измине само 4,3 милиона мили от центъра на звездата. Това е седем пъти по-близо от всяка предишна мисия.

Технологии за бъдещето

Паркър е в състояние да преодолее тези слънчеви граници благодарение на своя сложен топлинен щит, който преобразува температури от 2500 °F от лицето на Слънцето до комфортна стайна температура от сенчестата страна на сондата. Космическият кораб е снабден и със слънчеви панели, които имат охладителни системи, така че да могат да издържат на трудните условия около звездата, като същевременно осигуряват дългосрочна енергия нужна за мисията.

Докато Паркър продължава да се движи в непосредствена близост до Слънцето, тя в крайна сметка ще достигне изумителната максимална скорост от 430 000 мили в час. Това е достатъчно бързо, за да пропътува разстоянието от Ню Йорк до Лос Анджелис за около 20 секунди.

Мисията вече е направила интересни открития за Слънцето по време на своите проучвания. Засечени са любопитни прахови пръстени и магнитни острови на звездата. В крайна сметка сондата ще хвърли светлина върху мистериозния механизъм зад слънчевия вятър и неочаквано високата температура в короната в сравнение с повърхността. Чрез изучаване на Слънцето отблизо, Паркър ще даде и прозрения за други звездни системи, включително тяхната потенциална обитаемост. Ако проумеем как работи нашата звезда, ще започнем да разбираме по – добре и всички останали.

Сподели
Предишна страницаМузика композирана от паяци
Следваща страницаНов 5G смартфон със 100 лева отстъпка от Теленор
Технологичен журналист от 2012 г. със сериозен опит в отразяването на новини за софтуер, мобилни технологии, мобилни приложения. Има в активите си стотици статии по теми като 3G, 4G, 5G, приложенията за iPhone, Android и други популярни платформи, както и множество други сфери.