Да се насладим на страхотна акустика

Очевидно изкуствените постижения на AI не са ни достатъчни и започнахме да търсим вдъхновение от съществата около нас. Учените от Масачузетския технологичен институт са сътворили невероятно парче в чисто нов музикален жанр. Дилемата е дали да го наречем паякова музика или отново да предоставим заслугата на изкуствения интелект.

До музикалното произведение се е стигнало, чрез 3D сканиране на паяжини, които след това са били импортирани във виртуална среда. Това е позволило да се манипулират мрежите по различни начини и да се преобразуват получените структури и техните акустични качества в музика.

Светът на паякообразните

По същество паякът живее в среда на вибриращи струни. Неприятните животинки не се славят с особено добро зрение, но за сметка на това се ориентират изключително добре благодарение на вибрациите, които се получават при движението на фините паяжини. Те могат да имат различна честота.

За да създадат иновативната музика, учените са присвоили различни ноти на различни направления в мрежата и след това са сглобили своеобразна мелодия въз основа на 3D структурата и начина, по който паяците конструират своите мрежи с течение на времето.

Самата музика звучи малко объркано. Наподобява звуците, които произвеждат котетата, когато се разхождат по клавишите на пиано. Това може и да не се превърне в поредния шлагер, но поне се получава интересно. Както създаденият преди известно време арфоподобен инструмент и новото произведение придава на музиката атмосферно качество, което подхожда на малките безгръбначни хищни животни.

Сетивата на паяка

Новият музикален стил е забавен експеримент сам по себе си. Но учените от MIT наистина се стремят да създадат нещо интригуващо за паякообразната публика. То не е предназначено за нас хората. Целта е учените да проверят дали могат да използват музикалните вибрации, за да контролират поведението на паяците.

Към момента се опитват да генерират синтетични сигнали, които максимално да наподобяват езика им. Възможно е да повлияем на тяхното поведение или да осъществим някакво общуване, ако бъдат изложени на определени модели на ритми и вибрации. Новите и вълнуващи идеи могат да ни послужат за неща, които не сме подозирали.