CO2 изсмукан от въздуха се превръща в скала

В подножието на исландски вулкан, новооткрит завод изсмуква въглероден диоксид от въздуха и го превръща в скала, блокирайки главния виновник за глобалното затопляне. Исландско предприятие изсмуква въглероден диоксид от въздуха, използвайки технология, която имитира в ускорен формат естествен процес. Последният може да отнеме стотици хиляди години.

Orca

Базирана на исландската дума за енергия, компанията Orca извършва авангардна работа в геотермалната електроцентрала Hellisheidi в югозападна Исландия. Тя е най-голямата централа в света, използваща технология за директно улавяне на въздух (DAC). Това се случва, докато светът се бори да предотврати катастрофалното глобално затопляне.

И все пак DAC е най-слабо развитата от технологиите за отстраняване на въглерод, популяризиран като ключов за компенсиране на бавното преминаване от изкопаеми горива.

По стъпките на най-добрите

Climeworks е швейцарска стартираща компания. Тя току-що построи завод на около 30 километра от столицата Рейкявик в сътрудничество с исландски компании. Фирмата работи с исландската Carbfix, която е пионер в подземното съхранение на въглерод и ON Power, местен доставчик на геотермална електроенергия.

Предприятието използва метода на Carbfix, който имитира в ускорен формат естествен процес, който може да отнеме стотици хиляди години. Централата се различава от по-традиционните проекти за улавяне и съхранение на въглерод (CCS) в силно замърсяващи промишлени димоотводни тръби. Гигантската стоманена конструкция, стъпила върху циментови плочи и свързана с лабиринт от тръби, се захранва от близката геотермална електроцентрала.

Съоръжението е изградено от осем контейнера, подобни на използваните в морския транспорт. Те са подредени по двойки. Вентилаторите пред колектора изтеглят околния въздух и го изпускат през вентилатори. Последният до голяма степен е пречистен от CO2.

В какво се превръща?

Щом филтърът се напълни, той бива затворен и в последствие нагрят до около 100 градуса по Целзий, за да може да се отдели чист газ. Веднъж освободен от примеси след обработка в съседно технологично хале, въглеродният диоксид се подава под земята на разстояние от три километра до сиви куполи с форма на иглу.

Разтворен в прясна вода, газът се инжектира под високо налягане в базалтова скала между 800 и 2000 метра под земята. Разтворът запълва кухините на скалата и започва процесът на втвърдяване. Това е химическа реакция, която го превръща в калцирани бели кристали. Тя възниква, когато газът влезе в контакт с калция, магнезия и желязото в базалта. За да се вкамени CO2 са нужни около две години.

Научни показатели

Carbfix настоява, че методът е най-безопасен и стабилен за складиране на въглерод до момента. Въглеродният диоксид ще бъде повторно изпуснат във въздуха само ако скалата се нагрее до много високи температури, както при вулканично изригване. Нивото на вулканична активност тук се счита за ниско, с последното изригване преди 1900 години.

Заводът Orca, чието изграждане струва от 10 до 15 милиона долара, може да изсмуква около 4000 тона CO2 годишно. Цифрата е малка за световните стандарти. Моделирането на климата предполага, че светът трябва да елиминира няколко милиарда тона годишно до 2050 г.

Скъп процес

CCS е един от методите, препоръчвани от експертите за ограничаване на глобалното затопляне до 1,5 градуса от прединдустриалните нива до 2100 г. Това ниво се разглежда като единствен начин да се предотврати катастрофално глобално затопляне.

Фабриката Climeworks има вентилатори пред колектора, които изтеглят околния въздух и го изпускат. Друг метод за улавяне и съхранение на CO2 преди да влезе в атмосферата е незабавното му извличане от силно концентрирани зони на промишлено замърсяване.

Процесът на директно улавяне на въздух (DAC), като този в Исландия, има за цел да улови изтекли емисии, които вече са в атмосферата. Голям дял от емисиите на CO2 са дифузни и не могат да бъдат уловени веднага при източника, като тези от самолети, автомобили и кораби.

Докато световната концентрация на CO2 подобри нов тревожен рекорд през 2020 г., тя представлява само малко количество от общия въздух, около 0,041%.

Orca трябва да преработи два милиона кубически метра въздух, за да улови само един тон CO2. Това е скъп процес, който изисква големи количества енергия.

Бъдещи планове

Carbfix планира да тества инжектирането на солена вода, за да види дали технологията може да бъде адаптирана. Междувременно център за пренос и съхранение на въглерод скоро ще отвори врати в залив, в покрайнините на столицата Рейкявик. С наименование Coda Terminal, той ще обработва въглерод, уловен в промишлени обекти в Северна Европа. В последствие ще се изпраща до Исландия за съхранение.

Сподели
Предишна страницаНадеждна прогноза за времето
Следваща страницаАвтомобилите на Apple
Технологичен журналист от 2012 г. със сериозен опит в отразяването на новини за софтуер, мобилни технологии, мобилни приложения. Има в активите си стотици статии по теми като 3G, 4G, 5G, приложенията за iPhone, Android и други популярни платформи, както и множество други сфери.