Apple планира да пусне самоуправляващ се електромобил през 2025 г. 

Apple е на път да завърши голяма част от основната работа по нов процесор, предназначен да захранва автономен електрически автомобил. Последният е известен като Titan. Според някои слухове, компанията ускорява графика си за изпълнение на проекта, който разработва. Идеята е да достигне пазара само след четири години.

Екипът проектирал чипа споделя, че това е най-важният компонент, разработен за иновацията досега. Компанията очевидно се готви да постави чипа в своя флот от тестови превозни средства в Калифорния. Идеята е, модернизираното превозно средство да се окаже далеч по-сигурно от вече наложилите се Tesla и Waymo.

Мисията на Project Titan

Целта, която стои на преден план за Project Titan, след множество промени, е да се произведе автономен автомобил без волан. Интериорът ще бъде просторен и ще прилича повече на седалка в стил лимузина. Тази идея стартира с Canoo за електромобили в прототипите на електрически ван.

В даден етап Apple дори водеше преговори за придобиване на Canoo, но крайният резултат се оказа наемането на един от съоснователите на стартъпа. Интериорът на новата кола ще включва голям сензорен дисплей в стил iPad, който ще работи с потребителски интерфейс, подобен на iOS.

Още не е взето окончателно решение за бизнес модела. Apple обмисля създаването на автопарк, който да се конкурира с Uber, Lyft и Waymo. Тези намерения бяха заявени и от Tesla, но последната е все още е много далеч от изпълнението им. Според някои източници по-вероятният сценарий е Apple да стартира продажби на автомобили на физически лица.

Ново амплоа

Що се отнася до електрическите превозни средства, любимият на милиони производител на телефони не планира да разработва собствен кабел за зареждането им. Вместо това, компанията смята да направи превозното средство съвместимо с комбинираната система за зареждане или CCS стандарта. Това би улеснило зареждането на повечето обществени станции.

Проектът не е нов. Той стартира още през далечната 2014 година и за този период от време претърпява значителни промени. Някои от тях се дължат на дългогодишни доклади и проучвания. Петима различни ръководители са оглавявали Project Titan, след като ръководителят на Apple Watch, Кевин Линч, пое по-рано тази година. Префокусирането и изместването на времевата линия може да е знак, че има реален напредък. Друга опция е, това просто да остане поредната бележка под линия, в каквото и да се фокусира следващия проект.