4. Уникалните неща в Malifaux не се изчерпват до тук!

Да, „уникална“ може би е най-подходящата дума, с която може да се опише Malifaux. Въпреки че това е една съвсем отделна тема, по която може да се изпише доста, аз искам да обърна внимание на две неща, които веднага ми направиха впечатление в нея – това са фейт дека и начина на избиране на модели при започване на игра (deployment).

Така нареченият фейт дек е една от най-елегантните и интересни механики, които съм виждал напоследък. Той представлява (почти) обикновено покер тесте от карти, което заменя традиционните за този тип игри зарове. Повечето действия в Malifaux като стреляне, замахване с меч или използване на магия изискват играчите да ползват своето собствено тесте, за да определят резултата.

malifaux 4
Илюстрациите са меко казано страшни!

Успехът зависи както от изтегленото число, така и от четирите бои на картите, а понякога правилната боя може да ви донесе и допълнителни бонуси. Тази система е страхотна заради ръката от карти, която теглите в началото на всеки ход. Тя е наречена control hand и това не е случайно – тя ви дава оргомен контрол над изхода на всяко нещо в играта, тъй като при определени условия можете да заменяте изтеглените на случаен принцип карти от тестето.

Тази механика бързо ми стана любима, защото предоставя на играчите много смислени избори. Контрол ръката не е безкрайна, следователно няма как да диктувате изхода на всяко действие и това ви кара да подхождате по различен начин в зависимост от ресурсите, с които разполагате и да премисляте внимателно действията, които искате със сигурност да осъществите. От друга страна тя не премахва изцяло късмета, което не прави двубоите съвсем предвидими.

В предишната точка казах, че целите във всяка сесия на Malifaux са различни и точките се отбелязват в зависимост от тях. Това означава, че различните модели и дори отряди няма да се справят еднакво добре с всяка стратегия, следователно играта не би била толкова балансирана. Това би било вярно ако не съществуваше уникалната система на избиране на модели.

malifaux 9В началото на всяка сесия, преди да сте определили стратегията и интригите, вие трябва да декларирате само фракцията, която ще играете. С други думи можете да изберете герой и модели след като видите какви са целите и да се адаптирате към тях. Тази система ми допадна, защото тя позволява на играчите да са подготвени за всяка ситуация и да използват пълния потенциал на моделите, които слагат на масата.

Това е малко неприятно за новите играчи, които нямат достъп до много модели или за тези, които имат желание да играят Malifaux без да правят огромни инвестиции, но всъщност може лесно да се избегне, защото немалка част от героите и моделите в играта са балансирани да бъдат добри в повече неща и ако купувате умно, не е нужно да имате цяла фракция, за да играете на състезателно ниво.

3. Malifaux е сред най-евтините игри с миниатюри на пазара!

При игрите с фигурки цената винаги е фактор. Malifaux може да не ви се стори особено евтина, но в сравнение с подобни заглавия, тя е в най-благоприятната откъм финанси категория. Причината за това донякъде се крие във факта, че не са ви нужни стотици модели, за да се включите в нея.

Ако не сте фанатици на тема колекциониране, един или два пакета с отряди и няколко допълнителни фигурки са всичко, от което се нуждаете, за да я играете доста дълго време. От голямо значение за тази точка е фактът, че Malifaux не е от pay to win игрите, в които количеството определя изхода на битките.

malifaux 8Повечето кутии с отряди идват с около 30 точки, което е напълно достатъчно за учене на правила и добиване на базов опит и изграждане на стратегия. Най-запалените играчи са на мнение, че Malifaux е толкова привлекателна точно защото не е нужна инвестиция от стотици левове, за да можете дори да започнете да я играете.

При използване на гореспоменатите умни покупки и универсални модели много лесно можете да играете Malifaux състезателно с инвестиция от под 200 лева, което, на фона на средната цена на настолните игри в момента, далеч не е толкова много. Естествено добрите цени могат да са негативни за тези от вас, които се зарибяват лесно и купуват по много, но психическите заболявания сред геймърите са съвсем друга тема…

2. Общността в България е приятелски настроена и отворена към нови играчи!

Malifaux не е игра, която можете (лесно) да играете вкъщи. Една от причините е, че ще имате нужда от маса с терен, но това съвсен не е единствената причина да искате да играете в клуб. Успехът на игрите с миниатюри малко или много зависи от общността от играчи, които се обединяват около тях и Malifaux не прави изключение.

По-горе споменах, че най-добрият начин да навлезете бързо в играта е да започнете да я играете веднага. За тази цел ви е нужен някой, който да ви покаже играта и няма по-добро място за това от обществото от опитни играчи. Не само че може да се научите да играете за минути, но това е и много лесен начин да разберете дали Malifaux ще ви допадне. В края на статията можете да намерите контактите на Тихомир Терзиев, към който можете да се обърнете с всякакви въпроси, свързани с играта!

malifaux 3
Теренът е от огромно значение за Malifaux!

Наред с навлизането, общността е важна и след това, защото това са хората, с които ще играете най-често. Силната база от играчи прави играта много по-състезателна, а турнирите са най-интересният начин да премерите сили. Въпреки че тепърва се развива, българската общност от играчи има нужда от вас, защото в Malifaux с пълна сила важи принципа „колкото повече, толкова по-добре“.

1. Malifaux изглежда страхотно!

Съмнявам се, че някой от вас избира игрите си само заради външния им вид… И все пак, считам, че точно при този тип игри фигурките са ключови за зарибяването по самата игра. Каквото и да кажа за миниатюрите на Wyrd Games, то ще е малко. Фигурките са много детайлни, а стила на новото издание на играта е консистентен и пресъздава успешно хорър-стиймпънк-уестърн усещането на флъфа.

Някои от феновете на играта дори биха казали, че са прекалено детайлни. Оцветяването на миниатюрите понякога е трудно, точно защото моделите са перфектни, но от друга страна резултатът може да бъде повече от внушителен.

Фигурките и всичко, свързано тях са едно страхотно хоби. Макар да не съм най-добрият в оцветяването, тази съпътстваща дейност се оказа толкова забавна, колкото и самата игра. И далеч не е толкова трудно, колкото изглежда! Ако се зарибите съвсем, Malifaux може да ви предложи и създаване на собствен терен, различни бази за моделите и дори промени по самите фигурки.

Проблемът, с който новите играчи най-често се сблъскват е сглобяването – страхотните миниатюри няма да се създадат сами! Търпението и вниманието трябва да са най-добрите ви приятели ако сте решили да разберете защо тези неща се наричат миниатюри.

malifaux 22
Моделите изглеждат така преди да бъдат сглобени.

Malifaux може да изглежда като поредната игра с фигурки и за много хора тя е точно това. На тези, които са решили да се потопят в нейната оригинална и интересна вселена обаче, тя предлага много повече. Наред със страхотната вселена, която може да ви предложи часове четене, тя впечатлява с невероятни миниатюри и задълбочен и статегически геймплей. Ако с предишните редове съм успял да събудя интерес у вас, то се надявам да прекарате много забавни моменти играейки Malifaux!

Благодарности:

Искам да изкажа специални благодарности на Тихомир Терзиев, без който статията нямаше да стигне толкова бързо до вас! Ако проявявате интерес към играта, можете да се свържете с него чрез Facebook или Email.

Благодаря на Георги Топалов и Good Idea Painting за предоставения снимков материал!

Malifaux можете да играете и закупите от клубовете The Game и Level Up в София!