broken token 7Настолните игри стават все по-красиви! То не са брутални фигурки, custom зарчета, възголеми и хубави карти… Ако сте част от това хоби, няма как да не сте го забелязали. Заедно с няколкото класически начина да запазите своите настолни игри в приличен и приветлив вид, наскоро започнаха да набират популярност и така наречените органайзери. Нормалните подложки на някои игри са функционални, но повечето се пречкат и има дори случаи, в които не побират съдържанието на кутията след отваряне. А за сигурно пренасяне и лесно поставяне на масата дума да не става…

Органайзерите са най-просто казано заместители на stock вътрешността на една кутия на настолна игра, които са персонализирани за нуждите на съответното заглавие. Съществуват редица фирми, които се занимават с тази специализирана дейност, но едно име е доста по-популярно от другите – The Broken Token. Американците разполагат с богат асортимент от сглобяеми органайзери, изработени от лазерно изрязано дърво и рекламират продуктите си (в контраст с името на фирмата) като супер сигурен начин да запазите игрите си добре пакетирани и лесни за транспортиране и нареждане.

Тъй като никога не съм ползвал нищо различно от наличните в кутиите на съответните игри начини за подреждане, плюс една-две найлонови торбички с ципче, решенията на The Broken Token винаги са ми били любопитни. За пренасянето на повечето настолни игри ръгането на всичко налично насипно в кутията не е кой знае какъв проблем, но рано или късно на човек му писва да сортира стотици жетони след всяка разходка до близкия клуб. Именно затова реших да изпробвам органайзерите от първа ръка и да споделя впечатления за смисъла от този вид покупка.

За целите на статията подбрахме три органайзера с различна функционалност и големина – тези за Cosmic Encounter, Blood Rage и Star Wars: Imperial Assault.

Тест 1 – Сглобяване

Органайзерите на The Broken Token идват в пакети, приблизително с размерите на лист А4 и ще ви се наложи да си ги сглобите сами. В „кутията“ ще намерите няколко плоскости от дърво, подобни на пънчбордове, на които са закрепени частите на всеки един компонент на органайзера. Може би най-важното нещо за всеки продукт е книжката с инструкции, без която едва ли бихте се справили. В нея нагледно и последователно е показано какво да правите, като ви съветвам искрено да я следите постоянно, а не да решавате, че ще се справите след един-два погледа, за да избегнете фалове (повече за това след малко).

Като един истински песимист, си приготвих верния хоби нож (а.к.а. скалпел) и секундно лепило, защото не вярвах, че от купчината дървесина, която идва в The Broken Token пакета ще се получи съвсем здрава конструкция. Първото нещо, с което ще се сблъскате е свалянето на частите от рамките. При органайзера на Cosmic Encounter направих грешката първо да сваля всичко, след което да започна с сглобяването, но с другите два реших, че е далеч по-подходящо да свалям само нужните ми части, защото в противен случай е много лесно да се обърка човек – инструкциите реферират към частите според позицията им на „пънчбордовете“.

Свалянето от тях ми се стори доста трудно в началото – всяка част е закрепена на две места, неизрязани от лазера, за да не пада от съответния лист. Макар да са от яко дърво, продуктите на The Broken Token могат да се счупят, затова не препоръчвам да ги напъвате със сила. Скалпелът също се оказа не особено практичен избор, защото дървото не беше съвсем лесно за рязане. След дълго умуване стигнах до заключението, че най-лесно ще ми е да „въртя“ всяка част около оста, която създават двете закрепящи места. Това спести много време при сваляне на отделните компоненти, но за жалост стигнах до него като решение едва на втория органайзер.

Все пак е редно да спомена две неща, които ми направиха особено впечатление при тази фаза. Първо, дървото е доста крехко и е хубаво да внимавате при свалянето на отделните елементи – както се вижда на някои от снимките, то лесно се наранява при по-груба експлоатация. Второ, органайзерите на The Broken Token са доста мръсни, извадени от пакета, а свалянето на компонентите им допълнително произвежда една купчина миниатюрни стърготини. С други думи – не изваждайте бялата покривка за процеса на сглобяване (като мен).

Създаването на отделните части на инсърта е изненадващо просто, с малки изключения като стойката за големите фигурки на Blood Rage и голямата кутия за плочки на Imperial Assault. Можете лесно да се ориентирате за това кое ще ви създаде проблеми – частите, които изискват да нагодите повече от един елемент едновременно обикновено водят до лека фрустрация и е силно препоръчително да държите нервите си под контрол. Няма да ви лъжа – нужно е известно търпение за по-упоритите елементи, но като цяло сглобяването не е особено трудно. За сметка на това е хубаво да си приготвите известно време – като първи опит, органайзерът на Cosmic Encounter ми отне около два часа за сглобяване, а тези на Blood Rage и Imperial Assault – около час и половина всеки.

Най-важният съвет за фазата на сглобяването е да следвате внимателно инструкциите. Много елементи имат дребна, но видима (ако не спите) маркировка за горна/долна страна или указания къде следва да паснат. Тъй като съм българин, реших да изпробвам да сглобя един от органайзерите (този на Blood Rage) с минимално гледане на книжката. Резултатът беше доста разглобяване и поправяне, което не е препоръчително, защото има реална възможност сглобките да се строшат. Наред с това препоръчвам да ползвате лепило само ако наистина е необходимо – The Broken Token твърдят, че не е нужно, но някой сглобки са прекалено хлабави.

Сглобите ли частите, можете да се полюбувате на изработката на The Broken Token-ите. Кутиите на органайзерите са доста ефектни като визия, но по-важното е, че са относително здрави. Повечето отделни кутийки пасват идеално и е кеф да редите неща в тях, а някои комбинации от елементи ще ви изненадат с функционалност. И като стана дума…

Тест 2 – Функционалност

Купчината готови кутийки означава, че е време да метнете старите инсърти и пликчета и да направите място за The Broken Token! Едва ли ще се изненадате, ако ви кажа, че всичко пасва перфектно в кутията на съответната игра – все пак органайзерите са специално направени за тази цел. Това, което ме изненада беше, че новата вътрешност на кутиите отваря неочаквано много място. Преди да сложа Cosmic Encounter органайзера например, играта и едно от разширенията едва се събираха в кутията, и то с много зор и завиране на неща на неудобни места.

След това разбрах, че The Broken Token за Cosmic Encounter наистина може да събере играта и всички разширения (които са нещо от сорта на 150, нали). Тъй като тя има доволно количество карти, по-голямата част от основното отделение е отредена за тях. Якото е, че разделителите не са фиксирани и можете да ги местите според стила ви на подредба. Още по-якото е, че The Broken Token са предвидили това, че можете да сложите картите в протектори и мястото за тях е достатъчно както за слийвнати, така и за „голи“ карти. Страничните и долните дупки на отделенията за картите пък позволяват лесното им изваждане от кутийките, дори когато същите са много дълбоки.

ozone 1