Малък космически кораб под наименованието LightSail 2 ще бъде изтрелян в орбита около планетата Земя

Организация, основана преди около 40 години от Карл Саган, планира да изпрати малкия космически летателен апарат, който има размерите на хляб. Изкуственият спътник ще бъде захранван от слънчеви фотони.

Целта на планетарното общество е популяризиране и изследване на космоса и обектите в него. От доста време се занимават с проучване на възможностите за слънчево плаване, именно него използва LightSail 2. Предшественикът му LightSail 1 вече тества новата технология през 2015г. Изпитанията му са били с цел подготовката на втория апарат.

Може би мечтата на основателя на обществото предстои да се осъществи. Изследването на космоса от кораб на слънчеви панели изглежда не е далеч. Поддръжници от цял свят се събраха да подкрепят мисията с надеждата за напредък в космическата наука и новите проучвания.

Това ще бъде първата космическа машина, която ще се издигне в орбита около Земята с помощта на слънчевата светлина. Чрез използването на инерцията й, апаратът ще може да демонстрира прилагането на слънчево плаване. Може би този малък космически кораб ще направи полетите в космоса по-достъпни за академичните среди, правителствените организации и частните институции.

LightSail 2 ще бъде в носещо устройство, известно като Prox-1, проектирано от екип от Georgia Tech, за демонстрация на операции с други космически кораби. Двата проекта са свързани в продължение на години, като по-рано през тази, беше предприето осъществяването им.

След няколкодневен престой в орбита ще се отворят четири двойни слънчеви панели на LightSail 2 и ще се разгърнат четири триъгълни платна. Те ще имат обща площ от 32 квадратни метра. Когато се осъществи отварянето, те ще се придвижват към слънцето. Неговите лъчи ще осъществяват нежни изтласквания, които няма да бъдат по-силни от теглото на кламер. Нулевата гравитация ще окаже своето въздействие след престоя в космоса. 30 дни след разгръщането на платната, тласъците ще се натрупат и ще се превърнат в регулярен натиск, който ще повиши движението на LightSail 2.

Времето, в което ще се наблюдава пълният цикъл, от проектирането до старта е близо. Остава да се надяваме за успешно реализиране на дълго подготвяната мисия.