Когато сме на път или имаме необходимост от мнение на медицински специалист, можем да получим помощ и онлайн

Почти всеки от нас вече е планирал почивката си и смята да се отправи на път, което носи след себе си и някои рискове. Ако попаднем в ситуация, в която се нуждаем от лекарско мнение, можем да се възползваме от услугата и от дистанция – чрез онлайн консултация. Напълно възможно е експертите в областта да диагностицират, да лекуват и да проследяват състоянието на пациента си без да имат контакт на четири очи с тях.

В това се състои идеята на телемедицината. Практиката вече е добила популярност в чуждите страни, а у нас тепърва ще се развива. Достъпът е възможен чрез приложението Healee и платформата Superdoc.bg.

Освен допитване до медиците, може да се записват и часове за преглед, когато симптомите изискват посещение на място. В много от случаите обаче бихме могли да си спестим нервите и времето от чакането пред кабинетите. Особено когато става дума за вторичен преглед или сверяване на резултати от изследвания.

Всеки специалист има свой персонален код, чрез който можем да осъществим връзка с него. Таксата за онлайн консултацията се определя от лекаря, като размерът й варира според конкретната ситуация. Отговорността за взетите мерки, също е негова, поясняват от Healee.

Има населени места, където липсват нужните експерти, а телемедицината може да осигури надеждност на услугата и спокойствие в точния момент. През зимата и метео условията са фактор, който често ни принуждава да отлагаме срещата с лекаря. Сега това лесно може да бъде избегнато и получаваме нови възможности за навременна намеса. За родителите на малките пациенти, които имат специфични хронични заболявания или потребности, е изключително ценно да бъдат в непрекъсната връзка с педиатъра си.

Предимствата са безспорни, а ключов детайл е, че ако съответният казус изисква личен преглед, докторите не таксуват гражданите, а ги насочват към колега с нужната компетенция.