Вече може да следи графика за лекарски посещения и да обновява рецептите ви

Който е използвал асистентът Алекса на Амазон се е убедил в неговите качества, но сега той става още по-добър, чрез нововъдените здравни умения, обявиха създателите му миналата седмица.

Ако искате да си запазите час при лекар или да проследите дадена рецепта, това е верният помощник, който ще ви отмени. За целта е необходимо устройството да има връзка с конкретните здравни организации. Затова може би ще почакаме, докато този проект получи реализация в България и то най-напред в частния сектор. Искрено се надяваме скоро да се насладим на тази услуга, улесняваща нашето ежедневие.

Новите умения са съобразени със Закона за преносимост и отчетност на здравното осигуряване или HIPAA, наредбата за защита на поверителността на здравната информация на пациентите.

Какво ще включват здравните умения на домашния помощник

• информация за проследяване на рецепта;

• проследяване на графика на прегледи;

• актуализирана информация за постоперативно възстановяване;

• бързо намиране на центрове за спешна медицинска помощ според местонахождението;

• следене на кръвната захар.

Това е само една стъпка към улеснение на клиентите за поддържане високо ниво на здравеопазване.

Провидънс е било първото място, на което се е тествала новата система. Решението да започне там е било продиктувано от високото използване на спешни грижи сред потребителите за сравнително прости оплаквания, като кашлица или инфекция.

Счита се, че гласовият асистент ще подпомогне ограничаването на разпространението на инфекции. Планира се и използването й като хендсфри, друг начин за търсене на информация за определено състояние, докато пациентът е в кабинета на лекаря.

Прогнозите са за широко разпространение на тази технология в недалечно бъдеще.

Амбициите на Amazon

Стъпката за разширяване на уменията на Alexa идва в момент, когато Amazon навлиза в здравеопазването. През юни 2018 г. Amazon купи PillPack за стартиране на онлайн аптека за около 750 милиона долара.

Компанията също си партнира с JPMorgan и Berkshire Hathaway в съвместно предприятие за здравеопазване, насочено към подобряване на услугите за служителите на компаниите. Новото начинание се нарича Хейвън и се ръководи от д-р Атул Гаванде.

Анализаторите отдавна смятат, че Alexa ще бъде добър начин Amazon да разшири обхвата си в здравеопазването. Сега остава да видим как конкурентните устройства ще последват този пример и дали борбата за най-много клиенти ще донесе повече ползи за нас – потребителите.