Apple откри лаборатория с план за оползотворяване и рециклиране на материалите от неизползваемите мобилни апарати

Местоположението на лабораторията е Остин в Тексас, а стремежът е надграждане на функциите и продуктивността на робота Daisy. Това е своеобразно усилие за премахване на необходимостта от добив на нови материали.

По време на годишното представяне на iPhone на Apple, ръководители на компанията говориха по време на значимото събитие и обсъждаха новите технологии в iPhone Xs. Подчертава се популяризирането на рециклирани материали, използвани за създаване на компоненти по основната платка и кутията на говорителите.

Напредъкът в премахване на добива на нови материали за създаване на бъдещи продукти може да бъде обезпокоителен. Това е иновация, изискваща преосмисляне на много критични елементи от жизнения цикъл на продукта, до логистиката по веригата за доставки. Както и какво се случва с употребяваните устройства, които вече не са подходящи за употреба.

Дългосрочни цели

Две години след обявяването на тази цел, Apple предприема още една стъпка като поставя крайъгълен камък, чрез създаване на новата лаборатория за оползотворяване на материалите и влагането им в нови продукти.

Броят на моделите, които подлежат на разглобяване и рециклиране от робота Дейзи се увеличи до 15, в сравнение с 9-те, които подлежаха на обработка при представяне на машината миналата година. Разкритието идва една седмица, след като компанията обяви, че удвоява броя на доставчиците, които са поели ангажимент да произвеждат Apple продукция чрез 100% чиста енергия.

Екологични проблеми

Справянето с нарастващото натрупване на електронни отпадъци е глобален проблем, който се простира далеч отвъд пределите на Apple. Изхвърлянето на използваните приспособления като смартфони, лаптопи, телевизори и други уреди би могло да създаде рискове за околната среда и здравето. Може да доведе и до загуба на ценни ресурси, необходими за производството на електроника. До 2016 г. по света са генерирани 44,7 милиона метрични тона електронни отпадъци, еквивалент на 4500 Айфелови кули. До 2021 г. се очаква увеличаване до 52,2 милиона тона отпадъци, генерирани в световен мащаб.

Големите производители на технологии притежават достатъчно власт, за да наложат стандарти за зелена електроника.

Дълголетието и трайността на продуктите винаги са били приоритет за Apple и гигантът не желае да разочарова клиентите си по отношение качеството на своите продукти. Решенията за рециклиране се взимат само на база критерии, които увеличават трайността.

Това обяснение се бори с дългогодишния мит, че Apple умишлено забавя по-старите устройства, за да насърчи клиентите да преминат към нови. Тези подозрения достигнаха епогея си през 2017 г. Тогава компанията потвърди, че засилва производителността на по-старите телефони на iPhone. Целта е да предотврати случайно изключване на устройства със стареещи батерии. В отговор на противоречията, Apple временно понижи цената за замяна на старите батерии на iPhone.

Успехът на програмите на компанията за търговия и рециклиране е доказателство, че Apple дава приоритет на трайността. Гигантът е подготвил близо един милион устройства за Daisy подлежащи на демонтиране и 7.8 милиона iPhones, които ще бъдат предадени на други клиенти, като рециклирани устройства. Трайността гарантира удовлетворението и на последващите потребители на марката.

Новата лаборатория с 9 000 квадратни фута в Остин ще използва роботи като Daisy, както и машинно обучение и изкуствен интелект, за да се превърне в основа за рециклиране на електроника. Но тя също така служи като ресурс за компанията. Това е реплика на

съоръжение за рециклиране на електронни отпадъци,

където инженери на Apple, както и учени, ще могат да провеждат проучвания. Така ще помогнат за решаването на големи предизвикателства, свързани с обработката на електронните отпадъци.

Разработката на продуктите на Apple не се изразява само в това, което се влага в изграждането на нов iPhone. Тя се фокусира и върху това, което се разрушава, когато то вече не е подходящо за използване. Така материалите могат да бъдат рециклирани от роботи като Daisy.

Част от причината, поради която Apple счита това за дългосрочна цел е, че в някои случаи трябва да се разработят нови технологии, за да се постигне напредък. Изследването на технологии от следващо поколение за рециклиране ще бъде една от областите на фокус за новата лаборатория.

Технологията акцентира около рециклирането на кобалт, материал, използван в батериите за iPhone, и логистиката по веригата за доставки, необходима за интегрирането на кобалт обратно в продуктите. Рециклираният кобалт се използва за производство на батерии за нови продукти на Apple, а от 2019 г. алуминият се възстановява, чрез програмата на Apple за Trade-In.

Компанията е далеч от стремежа си да създава всички нови продукти от възобновяеми материали, но малката стъпка към голямата цел е направена. Надеждите ни са да видим все повече гиганти ориентирани към производство хармонизиращо с околната среда.