НР е в процес на разработка на високотехнологичен компютър – раница, който е част от наскоро стартиралата игрална линия Omen

Иновационният подход към изработката се дължи на стремежа за разходка из виртуалната реалност. В нашето технологично напреднало ежедневие са се случвали и по – странни неща, така че, защо да не очакваме и това?!

Новата джаджа очевидно е в процес на довършване. НР планира да започне тестването на няколко демо единици след около месец. Спецификациите са сходни с някои настолни компютри: разполагат с нов процесор Intel Core i5 или i7, до 32 GB памет и графична карта, която все още е неизвестна. Всичко това е събрано в еквивалент на тънък, лесно преносим пакет, който НР обещава да не надхвърля теглото на лаптоп подходящ за игри, като Acer Predator 17X.

Чифт вентилатори ще се грижат за охлаждането, а коланът ще включва две батерии, които захранват отделно процесора и графичната карта.

HP VR раница

Собствениците на HTC Vive, Oculus Rift или подобни VR слушалки могат да ги включат в тази машина, да я пуснат и да се разхождат, без да се притесняват за връзката с настолен компютър или да се спъват в кабели. Теоретично ще получите нещо по-ергономично и по-малко склонно към прегряване, отколкото да вземете обикновен лаптоп в нормална раница.

Батерия за батерията

HP възнамерява да добави много малки детайли, които изглеждат потенциално полезни. Батериите издържат само около час, но можете да ги замените с нови, докато по-малка трета батерия ще предотратява изключване по време на смяната. Има и безжичен дисплей, мишка и клавиатура, като част от пакета, така че ще можете да използвате неговите обикновени изчислителни функции, без да го изключвате. Това разбира се далеч не може да се сравнява с работата в офис.

Най-малко още две компании разработват подобни модели. MSI вече обяви раница РС, а Zotac добави раница към един от своите миниатюрни компютри Zbox. Сами по себе си тези иновации са ниша, която предстои да бъде разработвана и запълвана.

От друга страна, нито един от тези производители не е обявил ориентировъчна цена. HP твърди, че иска тази раница да бъде достъпна, но почти сигурно ще е по-скъпа от средната за VR работна среда, която вече е около 1000 долара. Като се има предвид хардуерът, който трябва да се свива и пренарежда, това може да е по-скоро като лаптоп с готовност за VR, който може да струва два или три пъти повече. И всъщност не ви позволява да пътувате по-далеч от привързана система, тъй като е ограничен от възможностите за проследяване на слушалките. Това е просто по-добро и по-удобно усещане.

Може би най-добрите варианти за използване няма да са свободно в ежедневието, а в търговски обекти с огромни системи за проследяване. Все пак, ако нещата протекат по план, може да успеем да се порадваме на тези буквално преносими компютри.