Масивна мега-батерия в електрическата мрежа на Тексас

Плъзнаха слухове за батерия на Tesla, която се изгражда извън Хюстън и може да осигури достатъчно енергия за около 20 000 домакинства в горещ летен ден. Въпреки че компанията не е потвърдила публично за достоверността на информацията, е регистрирано дъщерното дружество на Tesla Gambit, което организира проекта.

Последната зима около два милиона тексасци загубиха достъп до електричество в резултат на изключително необичайни студове. Това принуди електрическата мрежа на държавата да се приближи зловещо до пълен колапс.

Изпълнителният директор на Tesla Илон Мъск, който наскоро се премести в щата Lone Star, се подигра на държавната енергийна агенция, относно надеждността на електрическата мрежа в Тексас.

Аварийно захранване

Фермата за батерии Megapack на Tesla в Нов Южен Уелс, Австралия и компанията за електрически автомобили е повече от способна да допълни електрическата мрежа с резервно захранване, така че новината за подобна батерия в Тексас не е неочаквана.

Tesla работи с подобна батерия от 20 мегавата близо до фабриката си във Фремонт, Калифорния. Понастоящем се изгражда и много по-голямата 182,5 мегаватна система в района на залива на Сан Франциско. Това идва да покаже, че разполагаме с технология, която гарантира, че нито един тексасец няма да замръзне до смърт по време на следващото застудяване.

Тесла е прекарала години в разширяване на енергийните технологии за жилищни нужди. Още през март 2015 г. Мъск представи продукт за домашна енергия, наречен Powerwall. Година по-късно Тесла придоби SolarCity, инсталатора на слънчеви панели, основан от Мъск. След това предприемачът показа на света слънчев покрив, който обаче не се превърнза в силен претендент на пазара.

Разширяване на производството

Продуктовата гама на компанията вече достига извън дома и в електрическата мрежа. Tesla Powerpack и дори по-големият Megapack са проектирани с оглед на потребителите на комунални услуги. Проектът за акумулаторни батерии на Tesla в Южна Австралия, стартиран през 2017 г., е в непосредствена близост до вятърна ферма и може да съхранява излишък от електроенергия, генерирана в поривисти нощи за дневно потребление. Със своите 100 мегавата това беше най-големият проект в света при стартирането му.

Докато фокусът на Тесла върху енергетиката често отстъпва на все по-конкурентния бизнес за производство и продажба на електрически автомобили, Мъск и неговият изпълнителен екип продължават да подчертават енергията като ключова част от техния растеж.

Батерийните комплекти на Tesla са свързани с подстанция Mira Loma в Южна Калифорния, разположена на изток от Лос Анджелис. Системата от 20 мегавата, която работи онлайн от декември 2016 г., поддържа работата на мрежата в пиковите часове и помага на предприятието да се възползва максимално от своите възобновяеми ресурси. В района на залива на Сан Франциско PG&E Corp. и Tesla изграждат система от 182,5 мегавата в електрическа подстанция в Moss Landing, която трябва да заработи до август тази година.