Какво се случва, когато две черни дупки се сблъскат?

Когато две черни дупки се всмукват една в друга, те генерират едно от най-насилствените и енергични събития в цялата позната вселена. Изследването на подобни явления не е лесна задача. За целта е необходима изключителна техника, с която вече можем да се похвалим, че разполагаме. Това се случва благодарение на непрекъснатото развитие и напредък на човечеството.

Гравитационни вълни

Събитията, наречени гравитационни вълни, за първи път са предсказани от Алберт Айнщайн. Той е предположил, че освободената енергия ще бъде толкова голяма, че може да наруши самия пространствено-времеви континуум.

От откриването на първия такъв през 2015 г., учените намират все повече и повече. Находките се осъществяват благодарение на международен екип от изследователи и оборудване, което създава парадигма в нашия стремеж да разберем, как звездите живеят и умират във вселена. В едно от последните открития екипът е набелязал 35 подобни събития между ноември 2019 г. и март 2020 г.

LIGO

Използвайки Advanced Laser Interferometer Gravitational Wave Observatory (LIGO), най-голямата в света обсерватория за гравитационни вълни, която всъщност се състои от две обсерватории на разстояние над 1800 мили и Virgo, по-малък инструмент разположен в Италия, екипът успя да проследи шокиращ брой от тези явления. Откритията представляват десетократно увеличение на броя на гравитационните вълни, забелязани от LIGO и Virgo.

Повечето от находките, по-точно 32, са резултат от сливане на черни дупки, образувайки масивна нова дупка. Тези новосъздадени свръхмасивни черни дупки могат да се вдигнат в гигантски структури с над 100 пъти по-голяма маса от Слънцето. Някои обаче вероятно са резултат от неутронна звезда, чиито останки се сблъскват с черна дупка.

Чувствителността на детекторите позволява наблюдение на толкова много по-вълнуващи събития с гравитационни вълни, включително първото в историята бинарно откриване на неутронна звезда-черна дупка.

Въпроси без отговор

Въпреки че тяхното съществуване е потвърдено, неутронните звезди остават мистериозни. Учените все още не знаят, колко малки или големи могат да станат, как точно са формирани или от какво са направени.

При все това сме на прага на нова ера за изследване на гравитационните вълни и нарастващата популация от открития разкрива толкова много информация за живота и смъртта на звездите в цялата Вселена.