Учените са намерили изкуствен заместител на естествения хрущял на коляното

Това невероятно биологично вещество съчетава свойствата на мека възглавница и здрава бариера, за да предпази нашите натоварени стави на краката от вреда. Изглежда най-накрая сме стигнали до дългоочакван пробив. Изследователите смятат, че са разработили материал, който съответства на хрущяла намиращ се в телата ни. Той може да бъде използван като успешен заместител след наранявания или при проблеми настъпващи в напреднала възраст.

Първият хидрогел с механични свойства на хрущял

Значителен брой хора биха могли да се възползват от нещо подобно, тъй като по целия свят се случват повече от милион подобни операции на година. В момента те се изразяват в поставянето на изкуствени стави, чрез доста инвазивна хирургия. Елементите могат да се използват само няколко десетилетия, преди да се наложи да бъдат заменени отново.

Обещаващи характеристики

Представете си, ако бихте могли да замените само износения или повреден хрущял, вместо да се налага да разкъсвате цялата коленна става. Чрез хидрогела това е възможно. Както и при други подобни елементи, основните съставки в този нов материал са водопоглъщащи полимери. По структура те наподобяват нишки подобни на спагети, преплетени с друг полимер, който е по-малко гъвкав. Трети полимер изработен от целулозни влакна, действа като мрежа, която държи всичко заедно.

Когато материалът се разтегне последният елемент поддържа гела непокътнат. При подобно движение полимерите с отрицателни заряди движещи се по дължина се отблъскват един друг и се придържат към водата, така че оригиналната форма да бъде възстановена.

Хидрогелът си спечели най-високи оценки и в двете основни категории – разтягане и огъване. Той показа по-добри показатели в сравнение с другите съществуващи заместители. Комбинацията от трите компонента е едновременно гъвкава и твърда и предоставя нужната сила за дълготрайна употреба. В направените тестовете е бил втрит в естествен хрущял, което е доказало, че е толкова устойчив на износване, колкото и реалната тъкан. Определено печели преднина сравнение с използваните материали при операции.

Получаването на одобрение за употребата на този нов хидрогел при хора, може да отнеме до три години. Това е предпоставка за усъвършенстване на новото откритие. Досега материалът е тестван за токсичност само при изкуствено отгледани клетки. Следващата стъпка е да се разбере дали може безопасно да се трансплантира в овце и едва след това могат да започнат изпитания върху реални хора.

Все пак това е лъч надежда за всички страдащи от проблеми с коленете. Иновацията може да е достатъчно добра, за да възвърне пълноценния живот на пациентите без наличието на сложни процедури.