Изследователите потвърдиха, че южноафриканската пещера е на 2 милиона години

Археолозите потвърдиха кой може да е най-старият дом в историята на нашите далечни еволюционни предци. Пещерата Wonderwerk се намира в пустинята Калахари, Южна Африка. Тя съдържа неоспорими доказателства за непрекъснато обитаване в продължение на няколко милиона години. Също така показва признаци за най-ранното използване на огън.

Откритото там включва и други ценни артефакти, като праисторически сечива. Макар да не са най-старите известни на науката, те са първите, които са намерени в пещера.

Вълнуващи новини

Важно е да се отбележи, че жителите на пещерата не са били същества еволюирали напълно в хора. Според изследователския екип е вероятно нашите предци, като австралопитеците, да са направили от пещерата свой дом. Възможно е тя да е била дом на едни от най-ранните известни производители на инструменти, Хомо Хабилис.

За природния феномен

Пещерата Wonderwerk е дълбоко образувание, което се простира приблизително 140 метра от началото до края. Рядката структура в природата на Калахари е открита за първи път от фермери през 40-те години на миналия век и оттогава е обект на интензивни археологически разкопки.

Въпреки това точната й възраст беше обсъждана горещо до този момент. Проблемът със събиране и анализиране на данни се усложнява от пълната липса на физически останки от предишните обитатели на пещерата. Поради тази причина екипът не може да бъде абсолютно сигурен, кои от тях са живели там.

Защо е толкова важно?

Които и да са били обитателите, те явно са оценили мястото като подходящо убежище и изглежда са се приютявали и хранели там. Изследователите въпреки това са озадачени от избора поради непрогледната тъмнина на пещерата.

Може би това е една от причините позволяваща им лесно да се скрият от хищниците. Други предполагат, че тя може да е имала духовна или сетивна функция. Тъй като е толкова тясна и с доказателства за възникнали пожари, комбинацията може да доведе до хипоксия при ранните прачовеци, водеща до халюцинации. Теорията се подкрепя и от изобилието на кристали, които се намират там, но изглеждат като изкуствено събрана колекция, т.е. не се срещат естествено по тези места.

Една от най-забележителните характеристики на пещерата е голям сталагмит, маркиращ нейния вход. Предназначението на тази пещера изглежда е традиция, която е оцеляла и до наши дни. Все още е свещено място за съвременните местни жители.

Кой е използвал пещерата преди няколко милиона години, все още е загадка, която трябва да бъде разгадана. С времето се надяваме да бъде решена веднъж завинаги.