декорации за градината
снимка: unsplash.com

Едно от големите предимства на къщата пред апартамента е наличието на двор и градина. Именно градината може да се превърне в най-предпочитаното за вас кътче, особено през пролетта и лятото. Времето, прекарано сред зеленина на открито, със сигурност носи далеч повече положителни емоции и хубаво настроение от алтернативата да стоите затворени между четири стени. 

Разбира се, за да е приятен престоят ви в двора, той трябва да е спретнат и добре поддържан. Предлагаме ви 10 свежи идеи за декорация в градината, които можете да осъществите напълно сами. 

1. Цветна саксия от гуми

Със сигурност сте виждали автомобилни гуми, превърнати в саксии. Идеята е лесна за изпълнение и в същото време придава свежест на градината и носи настроение. Затова, ако имате стари гуми, не ги изхвърляйте, а им вдъхнете нов живот. Каква точно ще бъде декорацията зависи от вашите лични предпочитания. Ако сте любители на ярките цветове, боядисайте ги в такива. Може да направите цяла композиция – гумите да са под формата на обичан анимационен герой, да са изрисувани във формата на цвете или нещо друго. Възможностите са безкрайни, използвайте въображението си. 

2. Необичайни цветни лехи

Стандартните саксии могат да бъдат заменени не само от гуми, но и от много други предмети, които по принцип имат друго предназначение – чадър, обърнат наобратно, стари обувки, боядисани като саксии, различни съдове и т.н. 

3. Декорация от камъни

Невероятно е как простите камъни, които подритваме и на които по принцип не обръщаме внимание, могат да се превърнат в прекрасна декорация за градината. Когато се изрисуват подходящо и се поставят на правилното място, те се превръщат в елементи, които придават стил и индивидуалност на двора

4. Нов живот за стария велосипед

Ако имате непотребен велосипед, който вече не карате, занесете го в градината. Там той ще заживее нов живот под формата на декоративен елемент. Преди това го боядисайте в подходящи цветове и сложете цветя около него. Лесно и просто, нали?

5. Старите консерви не са за боклука

Наглед непотребни, старите консерви могат да свършат перфектна работа като декориращ елемент в градината. Боядисайте ги в еднакви или различни цветове, в зависимост от това кой вариант ви допада повече, закачете ги за стената, сложете в тях цветя или подправки (или и двете) и вижте колко различен е обликът на градината така!

6. Висящи цветя

Свикнали сме саксиите да са на земята или по рафтовете. Защо пък обаче цветята да не висят от тавана? Това ще допринесе за свежото и цветно настроение и ще раздвижи визията на градината. 

7. Декорация от тухли

Тухлите могат да бъдат наредени в най-различна форма – кръгла, квадратна, неправилна или каквато ви харесва, а в разстоянието между тях да има пръст, където да засадите цветя. Със сигурност по този начин ще разнообразите градината и ще ѝ придадете по-нестандартен вид. 

8. Светлини

Ако сложите различни лампи около растенията, които да светят вечер, това ще придаде известна доза мистика, може би малко загадъчност, а защо не и нужната щипка романтика за една по-приятна и вълнуваща вечер? Експериментирайте с лампите – те могат да са малки, по-големи, да светят в различни цветове, да мигат и т.н. Въпрос на вкус и предпочитания. 

9. Столове, които не служат за сядане

Знаем, че предназначението на столовете е да се сяда на тях, но в градината нещата стоят по друг начин. Там много неща губят своето обичайно предназначение и започват да служат за съвсем друго. Това може да се случи и със столовете. Особено ако са по-интересни и нестандартни, те могат да служат като част от декорацията, а защо не върху тях да се засадят цветя, да се сложи зеленина или просто някакъв друг вид украса. 

10. Направете си декоративни животни

Градински жаби от няколко камъни, свързани помежду си? Лесно изпълнима идея, която ще внесе колорит във вашата градина. Ако пък имате деца, те ще се радват безкрайно много на причудливите животни. Взимате няколко камъка, слепвате ги един до друг с лепило, боядисване един от тях, за да може жабата да има очи и готово! Ако имате богато въображение, можете да си конструирате и други животни, които да „обитават“ вашата градина. Може и да не са от камъни, а от някакъв друг материал. А защо не и парцалени кукли? За тях обаче трябва да внимавате да са на закрито, за да не ги вали дъжд. 

И накрая, в заключение, ще ви посъветваме – експериментирайте. Ако една украса ви е омръзнала, заменете я с друга. Ако дадена декорация вече не изглежда така добре, както преди, махнете я и сложете нова. Правете промени, дайте воля на въображението си!