Книги за родители

Времето е сред най-ценните ресурси, с които всеки един от нас разполага. То е още по-важно за хората, които са станали родители, тъй като там всяка секунда трябва да бъде използвана правилно, за да порасне детето добро и възпитано. 

На пазара има множество книги, свързани с това да бъдеш родител и да възпитаваш, но не всички от тях са качествени и ще бъдат от полза на тези, които имат нужда. Целта след прочита на подобна книга е да се почувстваш по-сигурен в себе си и възможностите си, а не объркан или с усещането, че не се справяш и бъркаш някъде. 

В този списък ще споделим с вас десет заглавия, които да ви бъдат от полза при отглеждането на децата ви, за да бъдете по-добри родители както в техните, така и във вашите очи.

  1. Изкуството да бъдеш родител  – Д-р Фицхю Додсън

Световноизвестният американски психолог, преподавател и писател д-р Фицхю Додсън е отдал по-голямата част от живота си, за да изучава отглеждането, възпитанието и дори лечението на децата. Самият той има три деца, а всичките си знания и целия си опит споделя в книгата „Изкуството да бъдеш родител” – издание, издавано в милионни тиражи по целия свят. 

В своята книга той дава отговори на въпроси, които всеки родител си задава, като например дали трябва да оставим детето да плаче, както и как да му помогнем да развие своето въображение и интелигентност.

Съветите, които доктор Фицхю Додсън дава, са базирани на наука и дълги проучвания на детската психология.

2. Как да говорим така, че детето да слуша – и да го слушаме така, че да говори – Адел Фабер

Разговорите с детето са от огромно значение за неговото развитие, разбирането му за света и за доверието помежду ви. С книгата на Адел Фабер ще научите как да прекъснете порочния кръг на разговори, които биват предавани от поколение на поколение. Както знаем, всеки мисли и приема нещата по различен начин, така че е невъзможно нещо, което е било от полза на някое дете, да бъде правилно и за всяко друго. 

Книгата ще ви помогне да намерите правилния подход според това как възприема вашето дете външния свят и хората, които го заобикалят. Чрез нея ще научите нови идеи и принципи, които да приложите в ежедневието си – по този начин ще започнете да разбирате детето си, както и то вас. Откажете се от старите разбирания за мислене и поведение и дайте шанс на нещо, което е актуално днес.

3. Детето и ние – д-р Хаим Гинът

Както вече казахме, общуването с детето е от огромна важност за неговото развитие. „Детето и ние” е книга, помогнала на милиони родители по цял свят да открият начин да комуникират по-пълноценно със своите деца. Популярният психолог д-р Хаим Гинът е успял да създаде книга, която дава конкретни съвети за възпитание, но не чрез строгост, а чрез съпричастност и разбиране. В изданието ще откриете нови техники за общуване, с чиято помощ ще успеете да направите промяна в начина ви на комуникация с детето. Взаимно ще се научите да се изслушвате и разбирате, което ще направи отношенията ви прекрасни.

4. Чудото Монтесори или учение без мъчение и възпитание без оценки, награди и наказания – Елена Тимошенко

Както всички знаем, днешните деца имат нужда от особен подход за откриване на техните способности и дарби. Именно затова и много хора проявяват интерес към системата на Мария Монтесори, в чийто център е не какво да е, а самото дете. 

Идеите на Мария Монтесори са подкрепяни от популярни имена, сред които са тези на Зигмунд Фройд и Томас Едисън например, тъй като те са осъзнавали колко важен е периодът на първите шест години на всеки един от нас. Защо всъщност този период е толкова значим, както и какво се изисква от нас, за да извлечем максималното от нашите деца, за да ги превърнем в добри и можещи хора – именно това разисква Елена Тимошенко в своята книга. 

Ако сте от родителите, които постоянно си задават въпроси, то това издание е за вас.

5. Ръководство за недоспали родители – Трейси Хог

Дългогодишният опит на Трейси Хог като консултант по въпросите, свързани със съня и храненето при бебетата, я прави популярна с псевдонима Утешителката на бебетата. Трейси Хог се води от това, че всяко дете на първо място има нужда да бъде обичано и разбирано – този неин подход ѝ печели доверието на милиони родители по цял свят. Той е разумен и премерен, като в своята книга тя дава ефикасни напътствия за справянето с проблемите при отглеждането и възпитанието на малките деца.

6. Основни етапи на детството – Франсоаз Долто

Франсоаз Долто е известна психоаналитичка, която е първата, която може да „говори с бебетата”. В „Основни етапи на детството” биват събрани неиздавани статии и интервюта с Франсоаз, в които биват разисквани темите за детството и критичните моменти в развитието на децата, през които всяко едно от тях преминава. Детето има потребности, които трябва да бъдат задоволявани от хората, които го обкръжават. Действията на възрастните го бележат за цял живот, като от тяхното отношение към него зависи и това как то ще се развие в бъдеще. Силата на думите е по-голяма, отколкото можем да си представим, а тази книга ни учи точно на това – как да говорим и да се държим с детето си, за да порасне то щастливо, след което да се превърне в достоен възрастен. 

7. Децата, родителите, играта. Тайните на игровия подход – Лорънс Коен

Играта е нещото, което всяко дете обича. Това е и начинът един родител да помогне на детето си да контролира своите импулси. 

Възпитанието е сложно нещо, а в повечето случаи се свързва със строгост, понякога и с липса на толерантност. Истината е, че нито потискането, нито задоволяването на всички капризи са необходимостта, която да превърне детето в отговорен и щастлив човек. При по-голямата част от родителите нещата обаче опират в някоя от двете крайности, като и в двата случая липсва реалният контакт между родител и дете. 

За да откриете баланса, детето ви трябва да усети, че сте там – така то ще се почувства уверено. Изграждането на тази близост се случва чрез играта, а как точно да действате ще ви научи Лорънс Коен в своята книга.

8. Нестандартен наръчник за неПерфектните родители: Позитивно възпитание – Камий Скръзински 

Първите три години са най-стряскащият период за родителите, а когато те отминат, повечето смятат, че трудното е останало зад гърба им. 

Нещата обаче не стоят точно така, тъй като детето започва да проявява характер и да опитва да налага мнението си. Каквото и да направите, детето ще иска своето, а вие ще се почувствате безсилни. В книгата си Камий Скръзински дава съвети за справянето с този проблем, като ще ви помогне да възпитате едно добро и уверено същество.

9. Внимание! Деца пред екрана – Тереза Ориндж 

Живеем във времена на технологии, а децата ни прекарват немалко време пред екраните. Ясно е, че това е вид спасение за родителите да имат няколко свободни минути, в които да свършат нещо, но понякога нещата излизат извън контрол. Как да контролираме този проблем обаче? Това разисква в книгата си Тереза Ориндж, която дава съвети за справянето с тази трудност.

10. Трениране на успешни родители – д-р Томас Гордън 

В книгата си „Трениране на успешни родители” Томас Гордън учи читателите си как да помагат на децата си да израснат зрели, щастливи и възпитани. Неговите съвети са с доказан ефект, а резултатите ще успеете да видите и самите вие в кратък срок след прочита на изданието. Системата на доктор Гордън обхваща деца от всички възрастови групи, като той дава конкретни примери, в които и вие ще се припознаете. Томас Гордън представя система, с чиято помощ да се справите с проблемите, които детето ви създава, по правилен начин.