Проект Истина

В опозиция на социалните мрежи, книгата показва как вирусното разпространение може да се осъществи и в реалния свят

В свят, в който можеш да бъдеш какъвто пожелаеш, бъди добър!” – това е посланието на новата книга на издателство Изток-Запад. Тя се нарича “Проект Истина” и е дебютният роман на писателката Клеър Пули. Книгата разказва историите на няколко напълно различни хора, търсещи смисъл в живота, но криещи в себе си по някое несбъднато желание.

Какво би станало, ако решим да споделим истината за живота си? Това е въпросът, който ексцентричният седемдесет и девет годишен художник Джулиан Джесъп задава в мистериозната тетрадка, която озаглавява Проект „Истина“ и оставя в „случайно“ кафене, за да бъде намерена. В нея той разказва за живота си, но така, както не би го сторил пред познат – за самотата след смъртта на съпругата му Мери и за усещането, че е станал невидим. След като разказва своята история, той предизвиква непознатите, в чиито ръце ще попадне тетрадката, да направят същото – да се покажат пред света такива, каквито са и да разкрият най-съкровените кътчета на душата си.

Вдъхновена от него, собственичката на кафенето Моника също описва своите тайни копнежи и на свой ред „забравя“ тетрадката си. Така постепенно се сформира малка група от съмишленици, които се стремят да преодоляват недостатъците си и да помогнат на околните да се себеразкрият. Неусетно – докато се стараят безкористно да помогнат на другия – всеки от тях започва да открива себе си и своето щастие.

“Такива книги се появяват рядко. Аз искрено вярвам, че имаме нужда от такива четива, които доставят огромно удоволствие, които са топли, психологически издържани и те карат да спреш, да се замислиш и да направиш нещо хубаво” – споделя Отговорният редактор на Издателство “Изток – Запад” Вера Янчелова. Тя допълва колко е важно да споделяме другата част от живота ни, която снимките ни в социалните мрежи не показват. “Когато тази фасада на перфектния живот падне и когато видиш, че другият човек е също толкова уязвим, колкото ти самия, тогава се получава истинското общуване между хората. Тогава разбираш, че не си сам в проблемите, болката и отчаянието си. Всеки, човек, който решава да помогне на някой друг, всъщност помага на самия себе си” – подчертава още книгоиздателят.

Романът “Проект Истина” е издаден тази година и правата за него вече са закупени в над 30 държави. В книгата във всяка глава на фокус е историята на различен герой. Този творчески похват създава реалистично и живо описание на хора от различни социални групи, с различно образование, професии и мечти. Опирайки се на малки детайли от ежедневието им, авторката Клеър Пули предизвиква читателите да поемат на пътешествие към онова, което е дълбоко скрито в сърцето им и придава смисъл на техния собствен живот.