Малки ботове доставят ястия от ресторанти евтино и бързо

Полуавтономни превозни средства проектирани от Kiwibot опростяват доставката на храна. Пандемията изостри нуждата от услугата ястия от врата до врата, което доведе до нарастващи разходи за доставка на ресторантите. Тежестта се пада или на клиентите, или на търговците под формата на допълнителни 40%.

Предприемчива компания стартира пилотна програма в Маями. Чрез нея ще се установи, до колко потребителите успяват да си взаимодействат ще с този тип технология, особено когато тенденцията за роботизирани доставчици нараства в световен мащаб.

Технологията в детайли

Роботите имат квадратно отделение, което е термично изолирано, за да поддържа топлината на храната. В него има достатъчно място, за да се поберат три до четири сандвича, но компанията все още работи върху това, как да транспортира нещо толкова голямо, колкото фамилна пица. Бъдещите разработки ще бъдат съобразени с желанията и потребностите на хората, които ще се възползват от технологията. Ще бъдат проведени анкети за това, какви са очакванията.

Роботите ще могат да се проследяват в реално време от разстояние благодарение на GPS. За целта ще се използват четири камери. Те са поставени отпред, отзад и странично. Ако е необходимо пресичане на улицата, роботът ще се нуждае от човек наблизо, за да се увери, че няма вреда за автомобилите или пешеходците.

Не само нашите автомобили могат да бъдат автономни превозни средства. Когато говорим за бъдещи доставки, все по-често ще ги свързваме с малки и независими джаджи, които улесняват процеса.

За компанията

Kiwibot е прозряла възможност и се възползва. При пускане на ранна версия на роботите се наблюдава значителен интерес. За около половин година 16 ресторанта са направили приблизително 70 000 доставки с помощта на малките устройства. Те са не само ефективни, но и симпатични със своите способности да намигат или да правят мили очи.

Сега Kiwibot предлага своите роботизирани услуги за доставка и на други пазари като Лос Анджелис и Санта Моника. Те работят с приложението Shopify. Безвъзмездната помощ на фондацията Knight позволява на ресторантите на окръг Маями-Дейд да се регистрират безплатно. Те могат да се окажат липсващото звено между шофьорите за бързи достаки и гладните клиенти.

Kiwibot отговаря на изискванията за безопасност на храните. Компанията контролира всички роботи. Те също така са устойчиви и работят с една сменяема батерия, която се зарежда в офисите на фирмата. Всяка батерия издържа девет часа и отнема четири часа, за да се зареди. Ресторантите ще имат възможност да избират вида на доставка от Kiwibot.

Понастоящем екипът картографира кварталите, за да знае къде могат безопасно да изпратят роботите и след това ще се търсят подходящи ресторанти, които да се присъединят към програмата. Кивиботовете са следващата крачка в процес на бърза и евтина доставка.