Да кажем „сбогом“ на обезлесяването

Парадоксално, но всяка конференция целяща да предотврати обезлесяването на горите се помещава в добре обзаведени стаи, които са пълни с мебели, направени от вече изсечени дървета. Пазарът на продукти от дървен материал възлиза на 631 милиарда долара за 2021 г. Въпреки всички усилия, които природозащитниците полагат, за да предотвратят дейностите по обезлесяване, се очаква да преминем границата от 900 милиарда долара до 2026 г. Дали битката вече не е изгубена?!

Има надежда

Сега, нов метод обещава да сложи край на нуждата от сечене на дървета. Екип от изследователи в Масачузетския технологичен институт твърди, че е отгледал дървесина в лаборатория. Тя успешно може да замени суровината водеща до обезлесяване.

Учените са разработили техника, чрез която дървеният материал може да бъде произведен във всякаква форма и размер.

Например, ако имате нужда от нов дървен стол, като използвате иновативната техника, можете да го създадете в лаборатория, без да режете нито едно дърво.

Как да произвеждаме мебели в лаборатория?

Изследователи от MIT проведоха експеримент, който дава свойства подобни на стволовите клетки, но на нормалните растителни такива. Учените извличат клетки от листата на цъфтящо растение, наречено обикновена циния. След това съхраняват същите в течна среда за няколко дни. В следващата стъпка изследователите третират растителните клетки със среда на базата на гел, обогатена с хранителни вещества и хормони.

След известно време клетките пораждат нови растителни клетки. Чрез промяна на хормоналната концентрация в геловата субстанция, могат да се контролират физичните и механичните свойства на новопорасналите клетки. По време на експериментите растителният материал, който е съдържал високи концентрации на хормони, е станал твърд.

В човешкото тяло има хормони, които определят как се развиват клетките и как се формират определени черти на всеки един човек. По същия начин, променяйки концентрациите на хормоните в хранителния бульон, растителните клетки реагират различно. При манипулиране на тези малки химически количества, можем да предизвикаме доста драматични промени по отношение на физическите резултати.

Екипът от учени успява да отпечата 3D специално проектирани структури от клетките, култивирани в гела, използвайки метод за 3D биопринтиране. В продължение на три месеца отпечатаният в лабораторията растителен материал е инкубиран на тъмно. Резултатите са шокиращи. Не само, че лабораторната дървесина успя да оцелее, но и расте със скорост, два пъти по-голяма от тази на обикновено дърво.

Без отпадъци в околната среда

Традиционният процес за производство на мебели води до загуба на около 30% от общата дървесина като отпадък. Интересното е, че техниката за 3D биопринтиране, предложена от изследователите от MIT, не генерира никакви отпадъци и може да се използва за производство на растителен материал с всякаква форма и размер.

Засега изследването все още е в ранна фаза, но учените са успели да покажат, че растителният материал може да се отглежда в лаборатория и механичните му свойства могат да бъдат манипулирани. Необходими са повече изследвания и експерименти, преди техниката да бъде разработена допълнително и използвана за производство на 3D мебели в лабораторията за търговски цели.

Всяка година хората изсичат около 15 милиарда дървета. Това масивно обезлесяване е основната причина за много проблеми, предизвикани от изменението на климата, пред които е изправен нашият свят в момента. Ако се окаже успешен, новият метод може да ни помогне да прекратим обезлесяването веднъж завинаги. Да се надяваме, че това скоро ще стане реалност.