Нов метод за тъканно инженерство доказва концепцията

Науката за тъканно инженерство е в начален стадий, като само най-простите клетки, отгледани в лаборатория, могат да се използват в експериментални лечения. Изследователите казват, че нов метод за тъканно инженерство може потенциално да подобри методите.

Обикновено клетките, използвани в регенеративната медицина, се отглеждат в статични среди. Няколко експеримента в миналото показаха, че те могат да се отглеждат върху движещи се структури, които разтягат или огъват тъканта само в една посока.

По подобие на хората

Сега изследователи от Оксфордския университет и фирмата за роботика Devanthro смятат, че могат да отглеждат материя, предназначена да се движи и огъва като сухожилия или мускули. За целта е по-добре да се пресъздадете тяхната естествена среда за растеж възможно най-точно. Затова са решили да се доближат максимално до подвижното човешко тяло.

Отглеждането на клетки в действителен човек, разбира се, създава трудности. По тази причина екипът реши да се доближи до човешката мускулно-скелетна система възможно най-много, използвайки робот.

Изследователите са адаптирали скелет на робот с отворен код, проектиран от инженерите в Devanthro. След това създават персонализирана среда за растеж на клетките, които могат да бъдат монтирани в скелета, за да се огъват според нуждите.

Мястото, което избират за това отглеждане на тъкани е раменната става на робота. Тя е трябвало да бъде надстроена, за да се доближи по-точно до нашите собствени движения. Следващата стъпка е създаването на биореактор.

Той се монтира в рамото на робота, състоящ се от низове от биоразградими нишки. Последните са опънати между две точки за закрепване, като кичур коса. Цялата структура е затворена във външна мембрана, подобна на балон.

След това, подобните на косми нишки са засети с човешки клетки и камерата е наводнена с богата на хранителни вещества течност, предназначена да насърчи растежа. Клетките са отгледани за период от две седмици. В продължение на 30 минути всеки ден биореакторът се поставя в рамото и се имитира движение.

По пътя към медицината

Учените споделят, че разликите, които наблюдават в клетките, отглеждани по този начин, се основават на измерване на активността и растежа на определени гени. Резултатите са в най-добрия случай двусмислени по отношение на бъдещите медицински приложения.

Екипът показва, че отглеждането на клетки в скелета на робот със сигурност е възможно. Сега просто трябва да разберат дали си струва времето. Изследователите все пак се радват на потенциала на тази линия на работа. Те смятат, че в бъдеще подробна технология може да се използва за създаване на перфектни репликации на телата на пациенти, позволяващи възпроизводство на тъкани и сухожилия нужни за редица операции. Засега обаче учените се ограничават със скелета на робота, докато се усъвършенства технологията.

Сподели
Предишна страницаДърво отгледано в лаборатория
Следваща страницаApple премахва CAPTCHA
Технологичен журналист от 2012 г. със сериозен опит в отразяването на новини за софтуер, мобилни технологии, мобилни приложения. Има в активите си стотици статии по теми като 3G, 4G, 5G, приложенията за iPhone, Android и други популярни платформи, както и множество други сфери.