Време е да подложим океаните на ново изпитание

Повече от 200 учени настояват за отговорно изследване на нови начини за улавяне на нагряващия планетата въглероден диоксид в световните океани. Те искат да предприемат спешни действия по отношение на климатичната криза. Същевременно трябва да се уверят, че няма да предизвикат нови проблеми използвайки океаните в помощ на борбата.

Замърсителите унищожават атмосферата на света с емисии от въглероден диоксид. Голяма част от тях идват от изкопаемите горива. Това замърсяване вече затопля планетата критично и причинява все повече екстремни метеорологични бедствия. Един от начините да предотвратим влошаване на изменението на климата е да премахнем някои от тези емисии.

Свойства на водите

Океаните вече правят това за нас, като абсорбират и задържат около 50 пъти повече въглерод от атмосферата. Какво ще стане, ако хората могат да увеличат тази способност? Представете си система за филтриране на вода, която се намира на платформа в океана.

Изследователите вече разработват нови технологии за отделяне на повече CO2 в морето. Но все още не знаем много за това, какво въздействие може да имат подобни стратегии. Тези системи носят и рискове освен огромния си потенциал.

Има цял спектър от начини за повишаване способността на океана да абсорбира и задържа въглероден диоксид. Някои са естествени, като възстановяването на крайбрежните екосистеми, които извличат CO2 чрез фотосинтеза. Други са ориентирани към нови технологии.

Базирани в Калифорния компании са изградили пилотни инсталации за филтриране на CO2 от океана. Идеята е, че изваждането на CO2 от световните океани ще ги освободи да абсорбират още повече от вредния газ.

Използване на способностите на открито море не е заместител за предотвратяване на натрупването на емисии от парникови газове в атмосферата чрез отказ от изкопаеми горива. Някои защитници на околната среда се притесняват от новите технологии за филтриране, които могат да навредят на морския живот.

Нужни са много контролирани изпитания за оценка на стратегиите за премахване на въглерода, заедно с преглед на резултатите от трета страна. Също така трябва да се вземат предпазни мерки за справяне с всякакви непредвидени или неблагоприятни последици. Нужни са всеобхватни политики за ангажиране на различни заинтересовани страни.

Къде се простира етиката?

Океаните вече са понесли огромен удар от изменението на климата. Нова гореща вълна в Атлантическия океан унищожи част от кораловите рифове на Флорида през това лято. Учените са толкова притеснени от масовото измиране, че започнаха да вадят корали от морето, за да ги държат в наземни лаборатории, докато стане безопасно да ги върнат във водата. В крайна сметка това, което се случва във водата, засяга и общностите на сушата. Кораловите рифове на Флорида осигуряват важен буфер срещу бурни вълни и са дом на хиляди видове, които са важни за местната икономика.

Когато става въпрос за изучаване на нови начини при използване на океаните относно изменението на климата е нужно да сме запознати с рисковете и ползите, които могат да помогнат за разрешаването на проблема.