Едноименната компания пръска милиони долари ежедневно за създаване на разговорен AI

Екипът на отдел „Основни модели“, работещ върху сложни команди на Siri се стреми да подобри системата из основи. Тя трябва да бъде пригодена за автоматизиране на сложни многоетапни задачи и преки пътища.

Актуализациите ще бъдат в сила от iOS 18.

Apple е впрегнала и други свои помощници, които работят върху генериране на видеоклипове и изображения задвижвани от AI. Всичко това повишава неимоверно разходите за научноизследователска и развойна дейност. Компанията се стреми да подобри качеството на своите AI услуги. Новата информация хвърля светлина върху това, колко много е посветено на утвърждаването й като сериозен играч на AI.

Колко струва напредъкът? 

Според последни данни Apple харчи милиони долари на ден от своя бюджет за научноизследователска и развойна дейност. Тя е предназначен единствено за изследване на продукти с изкуствен интелект. Компанията си е поставила амбициозна цел, която ще позволи на потребителите просто да поискат от Siri да автоматизира задачи, включващи множество стъпки.

Технологията ще да позволи на Siri да създаде GIF, използвайки последните пет снимки, които са направени. След това може да го изпрати на конкретен приятел. Днес потребителите на iPhone трябва ръчно да програмират подобни действия.

Слухове

Оказва се, че Apple е работила върху широкоезични модели (LLM) още преди четири години. Именно тогава старши вицепрезидентът на компанията за машинно обучение и стратегия за изкуствен интелект оторизира формирането на екип за разработване на разговорен AI. Формирането на екипа се материализира много преди неотдавнашната лудост по AI, предизвикана от пускането на ChatGPT. Остава неясно какво е постигнала компанията с няколкогодишната си работа преди да бъде реализиран чатбота на OpenAI.

Apple активира и нова група наречена „Основни модели“. Тя ще се фокусира върху разговорни изследвания на AI. В екипа работят само 16 души. Повечето от милионите долари на ден харчени от компанията са предназначени за обучение на нейните езикови модели, което изисква много скъп хардуер.

Нови цели

Настоящата цел е създаване усъвършенствана версия на приложението Shortcuts с iOS 18 от следващата година. Това ще позволи на Siri да автоматизира сложни многоетапни задачи с проста гласова команда като примера описан по-горе.

Екипите за изкуствен интелект на Apple включват и група „Visual Intelligence“. Те активно разработват софтуер за генериране на 3D видеоклипове и изображения, както и мултимодални системи за изкуствен интелект. Последните могат ефективно да обработват изображения, видеоклипове и текст. „Apple GPT“ очевидно може да се похвали с по-големи възможности от модела GPT-3.5 на OpenAI и е обучен на огромен набор от данни. Те включват над 200 милиарда параметъра. Най-новият модел GPT-4 обаче надминава този на Apple по отношение на интелигентността.

Компанията задълбочава усилията си в машинното обучение в опит да създаде продукт с изкуствен интелект насочен към потребителите още през следващата година. Компанията е изградила вътрешно ChatGPT-подобен бот, наречен „Apple GPT“ върху своята вътрешна „Ajax“ LLM захранвана рамка.

Сподели
Предишна страницаУжасният вкус на синтетичната сьомга
Следваща страницаДа впрегнем океаните в борба с климата
Технологичен журналист от 2012 г. със сериозен опит в отразяването на новини за софтуер, мобилни технологии, мобилни приложения. Има в активите си стотици статии по теми като 3G, 4G, 5G, приложенията за iPhone, Android и други популярни платформи, както и множество други сфери.