Известен учен предупреждава, че земята може да се спаси, като ни унищожи

Не е тайна, че нашата планета има способността да се саморегулира и възстановява като жив организъм. Има известна логика в това твърдение, ако вникнем по-дълбоко.

Учени излизат с теория за Гея, кръстена на едноименното гръцко божество, което представлява олицетворение на Земята. Според нея се предполага, че околната среда на нашата планета се приспособява в отговор на злоупотребата относно това, което човечеството си позволява да извършва върху нея.

Завръщането на Гея

Имайки предвид ужасното ни отношение не само към околната среда, а често пъти към живота като цяло, Земята е на път да отвърне с отмъщение, което може да унищожи нас, но да спаси самата нея.

Въпреки че този вид аргументи може да звучат подобно на сюжета от филма „Аватар“, това е елегантно представяне на идеята, че нашите действия водят до процеси, които отдавна са съществували. Просто са изчаквали причина за своето проявление. Това означава, че трябва да действаме веднага или да се сблъскаме със сериозните последствия.

Масови промени

Учените твърдят, че повърхностните температури на нашата планета са били модулирани в продължение на милиарди години. Гори, океани и други елементи са регулиращата система на Земята, които поддържат повърхностната температура сравнително постоянна и почти оптимална за живот.

Чрез совите действия човечеството е объркало значително тази внимателно балансирана формула.

Как вредим?

Нашите действия водят до задушаване от парникови газове и изсичане на тропическите гори. Всичко това предизвиква промени в мащаб, невиждан от милиони години. Навлизаме в епоха на топлина, в която температурата и морското ниво ще се покачват десетилетие след десетилетие, докато светът стане неузнаваем.

Ответен отговор

Не можем да се надяваме, че ако просто изградим куп слънчеви и вятърни ферми ще прекратим зависимостта си от изгарянето на изкопаеми горива. Може да ви прозвучи изненадващо, но се стига до следното заключение: нужно е да изградим повече атомни електроцентрали, за да преодолеем проблема. Целият жизнен цикъл на една атомна електроцентрала има по-ниски въглеродни емисии от изкопаемите горива.

Текущи предупреждения

Глобалната пандемия идва като предупреждение. Вирусът на COVID-19 се явява като една отрицателна обратна връзка. Ако той е в отговор на нашите действия, ще ни е трудно да предположим, какво ни предстои следващия път.