Семаглутидът намалява симптомите на сърдечна недостатъчност чрез понижаване на телесното тегло

Ползите от лекарството семаглутид, продавано под различни марки, изглежда надхвърлят контролирането на диабета. То помага на хората да свалят килограми. Нови изследвания показват, че лекарството има и сърдечно-съдови ползи. Употребата може да доведе до по-добро качество на живот за хора със сърдечни проблеми, които също са с наднормено тегло.

Проучени са повече от 500 пациенти със затлъстяване и сърдечна недостатъчност в 13 страни. Те са получавали ежеседмична инжекция семаглутид в продължение на една година. Това е намалило симптоми като умора, задух и подуване. Също така имат забележителни подобрения във физическите си способности.

Сърдечната недостатъчност е състояние, при което органът се бори да изпомпва достатъчно кръв, за да отговори на нуждите на тялото, защото е или твърде слаб, или не е достатъчно еластичен. Пациентите в проучването са страдали от често срещан тип сърдечна недостатъчност. При нея сърцето изпомпва нормално, но е прекалено твърдо, за да изпълнява функцията правилно.

Разпространението на това медицинско състояние бързо нараства. При него хората се уморяват лесно и често имат проблеми с извършването на ежедневни дейности, като вземане на душ, обличане, ходене до супермаркет и разходка.

Затлъстяването не е случайност при тези пациенти. То може да е основната причина за сърдечната им недостатъчност. Затова изследователите се обръщат към семаглутида, за да видят дали лекарството може да облекчи симптомите, като се насочи към проблемното тегло.

Забележителни резултати

Пациентите, приемащи семаглутид, са загубили средно 13,3% от телесното си тегло. Те също така успяват да извървят 20 метра повече в тест използван за оценка на издръжливостта. Имали са по-малко хоспитализации и спешни посещения по време на едногодишния период на изследване.

Затлъстяването може да доведе до сърдечна недостатъчност по няколко причини. Твърде голямото наддаване на тегло може да причини възпаление, включително на сърцето. Това възпаление може да го направи по-твърдо и да увеличи риска от повреда. По-голямото телесно тегло означава повече кръвен обем, което може да повиши налягането и да причини задръстване. Високото кръвно налягане също причинява удебеляване на сърдечния мускул. Това може да го направи твърде сковано, за да изпомпва достатъчно кръв към тялото.

Загубата на тегло обяснява някои от ползите на семаглутид за пациенти със сърдечна недостатъчност, но не всички. Вероятно лекарството действа и по други начини, които изследователите все още не разбират напълно.

Диабет тип 2

Semaglutide първоначално е разработен като лекарство за лечение на диабет тип 2. Хората с диабет тип 2 не произвеждат достатъчно инсулин или са резистентни към него. Семаглутид имитира хормона GLP-1, който се произвежда в червата и регулира кръвната захар, като подтиква тялото да произвежда инсулин. Този хормон взаимодейства с мозъка, за да регулира апетита. Подобрена версия на лекарството води до загуба на тегло, като имитира чувство на ситост.

В допълнение на това се намалява сърдечната недостатъчност при хора със затлъстяване. Седмичните инжекции на семаглутид за период от пет години намаляват риска от инсулт и инфаркт с 20% при повече от 17 000 души със затлъстяване и анамнеза за сърдечно-съдови заболявания. Възможно е семаглутидът да има и противовъзпалителен ефект.

Лекарства съдържащи въпросната съставка могат да намалят глада за алкохол. Приемането им от алкохолно зависими плъхове намалява консумацията с до 50%. Последните констатации се основават на резултати от изпитвания установяващи, че при хора с наднормено тегло или затлъстяване лекарството намалява телесното тегло средно с 14,9% и води до понижаване на някои сърдечно-съдови рискови фактори, като кръвно налягане, ниво на липидите и мастни съединения в кръвта.