Китара, чието разработване отне три години

С отварянето на кутията Acoustasonic Telecaster, може би ще направим аналогия с нашите детски първи опити в сферата на музиката. Е, освен дупката в центъра на китарата, няма да откриете друга прилика. Това е сериозно впечатляващ инструмент, който повече от вероятно ще спечели скептиците.

Acoustasonic Telecaster е първата от серията американски китари, които поставят звуците на акустичния в тялото на електрическия инструмент. Звучи просто, но в действителност има много специфичен звук. Той трябва да бъде продуциран от акустичната китара и пресъздаден в по-малък обем, отколкото при традиционните модели от същия вид. За целта е необходимо време и много изследвания за осъществяването му.

15-годишна мечта

Това е нещо, което вицепрезидентът на Fender, лидер в средите на струнните инструменти, е мислил цели 15 години. Неотдавна развитието влезе в ход, за да пренесе технологията на акустичната китара напред в бъдещето, без да се губи усетът на традиционната атмосфера.

Един от проблемите с акустичните китари е в усилването. За това може да се използва китара, включена към услилвател или с поставен микрофон пред инструмента. Но, ако целта е да получите определен звук, който изисква включването на педал или овърдрайв, е трудно да се направи на сцена поради риска от обратна връзка.

Acoustasonic Telecaster елиминира всички тези проблеми. Край на притесненията, че музиката може да се превърне в нискочестотно бръмчене.

Концепции

Fender премина през няколко концепции, за да се получи крайния резултат, и китарата да звучи така, както трябва, когато не е включена. Регулирана е дълбочината на звуковия порт, така че да се проектира звукът, идващ от инструмента.

За да може да работи добре с всичките усилватели, е необходима помощта на цифров звуков процесор за “Acoustic Engine”.

Резултатът е китара, която звучи като традиционен „екземпляр“ с множество различни микрофони и усилвателни настройки, достъпни чрез петпозиционния превключвател. Цялото това обработване отнема много ток и звуковата платка използва акумулаторна литиево-йонна батерия за захранване. Същата, като тази която се намира във вашия смартфон. Презарежда се през USB порт. Четири часа захранване в мрежата ще ви осигури 20 часа използване.

Домашни репетиции

Ако изберем да практикуваме в домашна обстановка и живеем в жилищна сграда, това обикновено означава еднопосочен билет към жалби и оплаквания. И вместо да използваме акустична китара, която е обемиста, можем спокойно да се облегнем на дивана с Acoustasonic Telecaster и да репетираме.

Звученето е страхотно, а за Мартинес е сбъдната стара мечта! Производството на нещо такова изисква много технологии и ноу-хау. Минимум две години разработки са били необходими, за да се достигне само до правилната кухина.

Стимулиращо вдъхновение

Acoustasonic Telecaster е технологично постижение, което ще впечатли всеки китарист, докоснал се до него. Тези две китари в една, ще ви накарат да поискате да свирите.