Ще заместим ли истинското кафе с молекулярния аналог

Ако изключим животните от месото – получаваме “фалшиво” месо. Ако премахнем кравето мляко – имаме соево или бадемово. Но какво се случва, когато се опитаме да получим кафе без кафени зърна?

АТОМО

Базираният в Сиатъл “Атомо” е разработил молекулярно кафе, което обещава да ни предложи по-добър вкус, без да се налага събирането на кафени зърна. Компанията го рекламира, като начин да изоставим сметаната и захарта, тъй като техният продукт доставя всички желани вкусове и аромати на традиционната чаша кафе.

РЕ-ИНЖЕНЕРСТВО JAVA

Изпълнителният доректор на Atomo, Анди Клайч и микробиологът Джарет Стофърт са лицата зад Atomo. Те вярват, че са идентифицирали 40-те съединения, открити в протеините и маслата от кафе, които представляват усещането, вкуса и аромата на кафето. Като резултат са изградили продукт от естествено извлечени съставки.

Ефектът е кофеинов удар, който не сте очаквали. Самият продукт не е прахообразна субстанция, разтваряща се във вода. Екипът е решил да възпроизведе традиционния ритуал за приготвяне на кафето.

РАСТИТЕЛНИ СЪСТАВКИ

Представят молекулярната иновация, като кафе от “рециклирани растителни материали”, но всъщност не е ясно какво точно включва това. Компанията отговаря, че на този етап не може да разкрива подробности относно използваните суровини.

КАКВО НЕ Е НАРЕД С КАФЕТО?

Има няколко причини, поради които не трябва да разчитаме на отглеждането на кафе. Производителите му все повече усещат негативните последици от изменението на климата и обезлесяването. Проучване от 2019г. установи, че 60% от дивите видове кафе са застрашени от изчезване.

Добър аргумент за намирането на по-устойчиви начини за производство на кафе: растенията често изискват пестициди, предизвикващи парникови газове. Индустрията за кафе има известен принос за обезлесяването и проблемите с трудовите права. Да не говорим, че плодородната земя е все по-оскъдна. Неотдавнашно проучване установи, че около 20% от земната повърхност, която се използва за отглеждане, ще бъде непродуктивна до 2050 г. Това вероятно ще доведе до преместване на стопанства и унищожаване на по-зелени пасища.

Въпросите, свързани с трудовата заетост, пречат на производството на кафе. Дори и най-големите компании за кафе, включително и Nestle признават, че рискът от робски труд лежи върху кафените плантации по целия свят.

ПО-НИСКА СТОЙНОСТ

Разходите също са много големи. Цената не е за пренебрегване, когато става въпрос за висококачествена местно изпечена торба с кафени зърна.

Предложената алтернатива от Atomo възлиза на до 40 цента за чаша кафе.
Но наистина ли сме готови да кажем сбогом на истинското кафе? Атомо е убеден, че сме!

Дали новата версия всъщност е по-добра за планетата от традиционното кафе ще зависи от това, как ще се получават копиращите съединения, които все още не знаем какво използват.

Разбира се, ще трябва сами да опитаме молекулярния заместител и да установим, когато бъде пуснат на пазара по-късно тази година. Но ако изменението на климата доведе до унищожаване на всички кафени растения на планетата, ще бъдем благодарни, че има “луди” учени, които създават любимата ни напитка.