Допълнения на коралов риф бяха изработени от теракотена глина

Кораловите рифове по света са изключително крехки и податливи на промяна във водните условия. Поради бързите темпове на подобни процеси, голяма част от подводните богатства са застрашени от изчезване. Покачващите се температури, окисляването на океана, прекомерния риболов, вредни селскостопански практики и много други условия са причината за нежеланите следствия. Според някои изключително песимистични проучвания, кораловите рифове могат почти да изчезнат до 2100 г. Това би нанесло непоправими щети в екосистемите по целия свят. По тази причина, загрижени учени търсят творчески начини да попълнят подобни липси.

Къде ще се локализират

Морските учени от Хонконгския университет обединиха усилията си, за да разработят нов метод за възстановяване на коралите. Той предвижда специално проектирани и 3D отпечатани изкуствени рифови плочки, които да се имплантират в подводните среди. Първият кандидат за изпробване на иновативното изобретение ще бъде морският парк Хой Ха Ван в Хонконг.

Той е локална гореща точка за биологично разнообразие. Представлява повече от три четвърти от коралите изграждащи рифовете в Хонконг и е местообитание на повече от 120 вида риби. През последните години състоянието на коралите постепенно се влошава. Това е процес известен като биоерозия. Той води до огромни рискове за кораловата общност.

Решение или отлагане на неизбежното

Наскоро проектираните и 3D отпечатани теракотени рифови плочки бяха инсталирани на около 40 м2 в три предварително избрани места в морския парк. Това включва и Корал Бийч, остров Луна. Той е закътан залив в близост до морския флот на WWF. Там те ще осигурят полезна, структурно-сложна основа за закрепване на корали. Приспособленията също така ще служат за предотвратяване на утаяване.

Начин на изработка

Изобретателите са отпечатали общо 128 броя рифови плочки с диаметър 600 мм. Те са били специално създадени, чрез роботизиран 3D метод за печат на глина. След като са били проектирани, те са изпечени при 1125 градуса по Целзий. Известно е, че материалите, използвани за тяхното създаване, са по-екологични от традиционните методи за възстановяване на коралови рифове.

Кой вид подлежи на възпроизвеждане

За изследването са избрани три вида корали: Acropora, Platygyra и Pavona. Заедно тях ще се създадат разнообразни местообитания и за други морски видове. Ако методът се окаже успешен, това може да е решението за запазване на така нужните ни подводни богатства.