Нова Зеландия ще изпробва първото в света търговско безжично предаване на енергия

Устройствата за безжично предаване на Emrod могат да излъчват големи количества електрическа енергия между две точки, като зрителната линия между релетата е единственото ограничение на разстоянието.

Стартирането на новия метод цели безопасно и безжично предаване на електрическа енергия на дълги разстояния без използване на медни жици. Мечтата за безжично предаване на електроенергия съвсем не е нова. Никола Тесла е доказал, че може да захранва електрически крушки от повече от две мили разстояние с намотка от 140 фута.

Мечтата на Tesla беше да постави огромни кули по целия свят, които да могат да предават мощност безжично до всяка точка на земното кълбо. Чрез тях биха се захранвали домове, предприятия, индустрии и дори гигантски кораби в океана. Основната пречка пред новаторския процес беше поставянето на електромери.

Решение на проблема

Новозеландската компания най-накрая е убедила основен дистрибутор на енергия в страната, че има полза при безжичния търговски капацитет. Powerco, вторият по големина дистрибутор в Нова Зеландия, инвестира в Emrod, чиято технология изглежда е в състояние да прехвърля големи количества електроенергия много по-ефективно, между всеки две точки, които могат да бъдат съединени с релета.

Предвижда се новата технология да доставя мощност в отдалечени места или райони с труднодостъпен терен. Потенциалът е изключително голям и може да се осъществява успоредно с поддръжката на съществуващата мрежа.

Прототип в реалния свят

Към този момент компанията разполага с работещ прототип на устройството и възнамерява да построи ново за Powerco. Плановете са да бъде доставено до октомври, след което ще прекара няколко месеца в лабораторни тестове, преди да премине към полево изпитание. Устройството на прототипа ще може да доставя само няколко киловата мощност, но те лесно могат да бъдат увеличени. Въпросната технология е способна да предава 100 пъти повече мощност на много по-големи разстояния.

Начин на действие

Системата работи чрез предавателна антена, серия от релета и приемна антена. Лъчите използват нейонизиращата индустриална лента на радиочестотния спектър, включително честоти, използвани в Wi-Fi и Bluetooth системите.

За разлика от мечтата за свободна мощност на Tesla в световен мащаб, енергията тук се излъчва директно между конкретни точки. “Лазерна завеса с ниска мощност” ще изключва предаването на енергия преди всеки обект, като птица, дрон, крадец на енергия или хеликоптер. Този път няма да има затруднения относно поставянето на електромера.

Новата мрежа ще работи при всякакви атмосферни условия, включително дъжд, мъгла и прах, а разстоянието на предаване е ограничено само от зрителната линия между всяко реле, което му дава потенциал да предава мощност на хиляди километри. Част от инфраструктурните разходи за поддръжка и въздействието им върху околната среда ще налагат окабелено решение.

Възобновяеми източници

Безжичното предаване е ключово по отношение възможността за използване на възобновяема енергия. Последната често се генерира далеч от мястото, където е необходима. Този вид система може да бъде много удобна за получаване на продукти в градските мрежи, без да се нуждаят от гигантски акумулаторни батерии и други подобни.

Компанията поддържа връзка с органите за управление на радиочестотния спектър в Нова Зеландия през целия процес на разработване. Това е с цел да се отговори на всеки стандарт за безопасност, дори след като технологията достигне мащаб до високи нива на мощност.